Kastelen rondom Brugge

Fietsroute 146773

Aangeboden door:

5978 75

Omschrijving

Brugge is de hoofdstad en de grootste stad van West-Vlaanderen, maar toch doet het sfeervolle stadje kleinschalig aan. Een groot deel van de sfeer wordt uitgestraald door het 430 hectare beslaande historische centrum, dat als middeleeuwse stad is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Schattige huisjes, historische straatjes en lieflijke pleintjes liggen te wachten op je om ontdekt te worden. Van de 117.000 inwoners, wonen er slechts 20.000 in het centrum. Grachten verbinden de stad al eeuwenlang met de zee en heeft haar veel welvaart gebracht. In de rand van de stedelijke agglomeratie van Brugge ligt een oud gehucht dat als wijk van de stad opgenomen is. Het kasteel van Male is verreweg de meest interessante bezienswaardigheid in dit stadsdeel en wordt ook wel de Sint-Trudoabdij genoemd. De abdij ontstond rond 1050, toen een kluizenaar begon met een de bouw van een bescheiden bidplaats. Hij kreeg volgelingen die al snel een gemeenschap vormden. Er kwamen een kerk en een klooster te staan, die in 1261 afbrandde. Beiden werden wat dichter aan de weg naar Kortrijk herbouwd. Jarenlang werd het religieuze gebouw gebruikt voor geloofsbelijdenis, tot het in 2011 particulier bezit werd. Een andere mooie plek die de moeite van een bezoekje waard is, is Domein Ryckevelde. Ruim 120 hectare aan bosgebied en een heideachtige omgeving strekken zich hier uit. De bossen zijn deels beschermd en het gebied is voor een deel een militair domein. In het domein bevinden zich een neogotisch kasteel, een herenwoning en boerderij en een kunstig aangelegde heemtuin. Het Huis van Caloen is ook een imposant gebouw. Het huis werd bewoond door een adellijke familie, waaraan de eerste baronstitel in 1839 werd verleend. Tenslotte kom bij Tillegembos Provincial, oftewel het Proviciaal Domein Tillegembos. Loof- en naaldbossen, hooilanden en recreatieweiden geven nog meer cachet aan het omwalde kasteel van Tillegemen en de bijbehorende kapel en kasteelhoeve die het terrein domineren. Verder komen volkstuiniers er volop aan hun trekken komen, want er zijn verschillende percelen waar zij hun hobby met liefde en plezier uitoefenen. De route begint en eindigt bij Parkeerplaats Peelaertplein.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Peelaertplein (Peelaertplein, 8000, Brugge, West-Vlaanderen, België)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Peelaertplein
Peelaertplein
8000 Brugge
Plan route naar startpunt

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Domein Ryckevelde

Domein Ryckevelde

Kasteel

Het neogotische kasteel van Ryckevelde is een vrij jong kastee...

Meer informatie
Geen foto van Caloen

Caloen

Kasteel

Zelfstandig versterkt bouwwerk uit de middeleeuwen dat in die ...

Meer informatie
Geen foto van Het kasteel van Male

Het kasteel van Male

Kasteel

Deze burcht was ooit de woonplaats van de graven van Vlaandere...

Meer informatie
Geen foto van Tillegem Kasteel

Tillegem Kasteel

Kasteel

Het kasteel van Tillegem is een prachtig bouwwerk in het Tille...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Nummer 59 ontbreekt"

 geplaatst op:

59 ontbreekt

"Weinig stopplaatsen waar je iets kunt drinken of eten"

  op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 146773 | Toegevoegd op 2-5-2014 | Laatst gewijzigd op 26-12-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding