Fietsen in Zuid-Beveland

Fietsroute 146770

Aangeboden door:

3469 38

Omschrijving

Deze leuke fietsroute in Zuid-Beveland (Zeeland) leidt je door een lieflijk, sfeervol landschap vol kronkelende kreken met glooiende oevers en schitterende rietkragen. In het moerasachtige, landelijke gebied fiets je langs karakteristieke boerderijen en door akkers en boomgaarden. De periodes van strijd tegen het water – het winnen van land versus de overstromingen, heeft de aanleg van veel dijken rond de polders tot gevolg gehad. Het gebied is nooit dichtbevolkt geweest, waardoor Zuid-Beveland een ongekende rust met zich meebrengt. Bijzondere aandacht op deze prachtige route verdienen Fort Ellewoutsdijk en diverse molens. De route begint bij Bed en Broodje Bonifacius, waar je met een verblijf na een heerlijk ontbijt op de fiets stapt en koers zet naar de Koutermolen. Deze voormalige korenmolen in Hoedekenskerke werd in 1874 gebouwd. Kenners zullen zien dat dit een grondzeiler is; de wieken van de molen raken bijna de grond. De molen maalde tot aan 1964 professioneel graan, maar toen hij daarna in verval raakte is de molen deels onttakeld en omgebouwd tot recreatiewoning. Vervolgens kom je langs Fort Ellewoutsdijk, een prachtig zeshoekig fort dat nog helemaal intact is. Dit historische verdedigingswerk dateert uit 1839. Het fort werd gebouwd nadat Nederland zich afscheidde van België en moest voorkomen dat schepen naar Antwerpen konden varen. Daarnaast beschermde het de marinebasis en handelsstad Vlissingen. Vanwege de bijzondere ecologische waarde van het gebied rondom het fort, heeft Natuurmonumenten het gekocht. In Heinkenszand staat de prachtige stellingmolen De Vijf Gebroeders. Langs een weiland torent deze ronde, uit baksteen opgetrokken molen hoog boven de andere bebouwing uit. De korenmolen werd gebouwd toen elders in het dorp een andere molen afbrandde door blikseminslag. Hij bleef in bedrijf tot aan het begin van de jaren ’60 in de twintigste eeuw, maar raakte daarna in verval. Na enkele restauraties, waarbij de molen werd hersteld zodat hij wel kon draaien, is De Vijf Gebroeders buiten bedrijf gebleven. De molen wordt op zaterdagen opengesteld voor bezoekers. Tenslotte kom je langs de overblijfselen van molen De Hoop (romp/restant) in hetzelfde plaatsje. De oude stellingmolen maalde tot 1947 op windkracht voor boeren en bakkers uit de omgeving. Daarna werd er een mechanische aandrijving geplaatst die de molen liet malen. Geleidelijk aan raakte de molen in verval en bleef er steeds minder van over. In 1960 werden de stelling en de staart verwijderd, tien jaar later het gevlucht. Sinds 2001 wordt de molenromp bewoond. 

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

96
96 (Siguitseweg, 4434AJ, Borsele, Zeeland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

96
Jouw startpunt
Knooppunt 96
Siguitseweg
4434AJ Borsele
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Zwaaksedijk
4434RD Borsele

Parkeerplaats centrum

Pietersweg
4431GA Borsele

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Fort Ellewoutsdijk

Fort Ellewoutsdijk

Fort

Achter dijken, langs waterwegen en veelal aan het einde van bo...

Meer informatie
De vijf gebroeders Heinkenszand

Vijf Gebroeders

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Molen/Romp de Hoop Heinkenszand

De Hoop (romp/restant)

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Koutermolen

Koutermolen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 146770 | Toegevoegd op 2-5-2014 | Laatst gewijzigd op 28-10-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding