Door het stroomgebied van de Schelde

Fietsroute 146710

Aangeboden door:

2269 25

Omschrijving

Op deze waterrijke route fiets je langs de oevers van het Kanaal Bossuit-Kortrijk en door het stroomgebied van de Schelde. Je komt er door kleine plaatsjes en kunt er optimaal genieten van het glooiende Vlaamse landschap. 

In Bossuit vind je een bezoekerscentrum in het gerestaureerde oude pompgebouw van Bossuit. Het pompgebouw ligt aan het Kanaal Kortrijk-Bossuit, dat de rivier Schelde met de rivier de Leie verbindt. Het kanaal werd vanaf 1857 gedurende drie jaar gegraven door 1200 arbeiders, met behulp van 40 paarden. Het moest een kortere verbindingsweg worden tussen de Henegouwse industriegebieden en de Noordzee. Het pompgebouw pompte water uit de Schelde om het kanaal te voeden, omdat het kanaal hoger lag dan de Schelde en de Leie. In 1970 is het kanaal verbreed en kwam er een ander, nieuw pompgebouw. Je kunt in het bezoekerscentrum terecht voor toeristische informatie over het gebied.

Je fietst verder langs de oever van de Schelde. De rivier werd in een Romeinse tekst uit de 1e eeuw voor Chr. al vermeld, als 'Scaldis'. Bij Ruien fiets je langs de Kluisberg, van 141 meter hoog, met op zijn flanken het Kluisbos. De naam Kluisberg zou afkomstig zijn van een kluizenaarswoning in het Kluisbos, waar meerdere verhalen over de ronde doen. De helling is meerdere keren onderdeel geweest van de Ronde van Vlaanderen. Via Avelgem kom je weer aan bij het Kanaal Kortrijk-Bossuit en fiets je het laatste stukje van deze waterrijke route weer langs het gestaag stromende kanaalwater.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Stationsstraat, 8550, Zwevegem, West-Vlaanderen, België
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt
Stationsstraat
8550 Zwevegem
Plan route naar startpunt

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 146710 | Toegevoegd op 2-5-2014 | Laatst gewijzigd op 22-10-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding