Herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog

Fietsroute 146585

Aangeboden door:

2666 18

Omschrijving

Deze fietstocht voert je door het West-Vlaamse Heuvelland, op de grens van België en Frankrijk en tussen rivieren de IJzer aan de noordkant en de Leie in het zuiden. Dit dunbevolkte gebied wordt gekenmerkt door de vele heuvels met beboste heveltoppen. Af en toe is het er dus even flink doortrappen, om daarna weer te genieten van de afdaling met de wind in het gezicht.

Deze streek wordt ook gekenmerkt door de zware strijd die er is geleverd in de Eerste wereldoorlog en de vele verliezen die er geleden zijn. De regio is dan ook bezaaid met militaire begraafplaatsen, gedenktekens en oorlogsmonumenten.

Ieper was in de Eerste Wereldoorlog aan drie zijden omringd door Duitse troepen. Ondanks een aantal grote veldslagen die aan 500.000 soldaten het leven kostten bleef Ieper uit handen van de Duitsers. De stad werd echter geheel verwoest. De wederopbouw duurde meer dan veertig jaar. Voor velen, en met name de Britten, is Ieper het middelpunt van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De velden rond de stad zijn bezaaid met meer dan 170 begraafplaatsen.

De Grote Markt van Ieper geeft de stad zijn middeleeuwse uitstraling. In de Lakenhalle, een door UNESCO beschermd monument, vind je het In Flanders Fields Museum. Deze permanente tentoonstelling belicht de aanloop naar de oorlog, de oorlogsjaren, de naoorlogse periode en de herdenking sindsdien. In het museum staan vooral de verhalen van de tijdgenoten die de oorlog meemaakten, centraal, wat een bezoek aan het museum tot een indringende ervaring maakt.

Streekmuseum Zonnebeke heet tegenwoordig Memorial Museum Passchendaele 1917. Het museum is ondergebracht in het historisch kasteeldomein van Zonnebeke, op de weg naar Tyne Cot Cemetery. Tyne Cot is de grootste militaire begraafplaats voor Britse militairen, met bijna 12.000 graven en een indrukwekkend herinneringsmonument. In Passendale werden tijdens het Britse offensief van 1917 in 100 dagen tijd 500.000 militairen verwond of gedood. In het Memorial Museum wordt de slag in beeld gebracht met foto - en filmbeelden, een uitgebreide collectie historische voorwerpen en levendig gereconstrueerde taferelen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

92
92 (West-Vlaanderen, 8953, Heuvelland, West-Vlaanderen, België)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

92
Jouw startpunt
Knooppunt 92
West-Vlaanderen
8953 Heuvelland
Plan route naar startpunt

Bezoekerscentrum Het Heuvelland

Sint-Laurentiusplein 1
8950 Heuvelland
+32 (0)57 45 04 55
Stuur een mail

Rue de la Munque
7780 Komen-Waasten

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van In Flanders Fields

In Flanders Fields

Museum
Geen foto van Stedelijk Onderwijsmuseum

Stedelijk Onderwijsmuseum

Museum
Geen foto van Memorial Museum Passchendaele 1917

Memorial Museum Passchendaele 1917

Museum

Het museum brengt op een aangrijpende en aanschouwelijke manie...

Meer informatie
Geen foto van Geschiedkundig Museum

Geschiedkundig Museum

Museum

In het stadhuis in Mesen vind je het Geschiedkundig Museum. Je...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 146585 | Toegevoegd op 1-5-2014 | Laatst gewijzigd op 22-10-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding