Aalter, Deinze en Tielt

Fietsroute 146583

Aangeboden door:

1951 34

Omschrijving

Deze ronde leidt je door de plaatsen Deinze en Tielt in de mooie regio Meetjesland. Meetjesland ligt in het noordwesten van de provincie Oost-Vlaanderen. Het gebied is benoemd tot Vlaams Regionaal Landschap. Je vindt er naast bossen en uitgestrekte landbouwgronden ook polders, kreken en kanalen. Het is een heerlijke omgeving om op de fiets te verkennen. Het imposante kasteel Poeke werd al in 1139 voor het eerst vermeld. Het werd in de 15e eeuw verwoest en in de loop van de eeuwen daarna een aantal keer verbouwd en uitgebreid. In de 18e eeuw kwam het in handen van eigenaren die gedreven jagers waren. Zij lieten een grote hondenkennel bouwen. Het hondenhok werd verwarmd door een bakoven. Het statige kasteel is geheel omgeven door water en is bereikbaar door middel van twee bruggen. Deinze is ontstaan als Donsa of Dunsa, wat waarschijnlijk verwijst naar een mosrijk gebied. Deze vroegste vermelding dateert al uit 840. De stad heeft in de loop van de eeuwen vele gewelddaden gezien, maar ook grote bloeiperioden gekend. In de 12e eeuw bloeide er de lakennijverheid en in de 16e eeuw de linnen- en tapijtindustrie. Ook de lederbewerking was er belangrijk. De prachtige Onze-Lieve-Vrouwekerk in Deinze is een schitterend voorbeeld van de Scheldegotiek. In Deinze vind je het Museum Van Deinze en de Leiestreek. Het museum heeft een collectie sculpturen van kunstenaars uit de Leiestreek. Verder is er een volkskundige afdeling met stukken uit de lokale folklore, nijverheid en geschiedenis. Je kunt er archeologische vondsten uit de omgeving en objecten uit industriële verleden van de streek bekijken. In het stadscentrum van Tielt staat de Hallentoren, onderdeel van het UNESCO-Werelderfgoed. Ook kun je er het stadhuis met zijn markante gevel bewonderen. De stad wordt gezien als centrum van het 'Molenland': in de landelijke omgeving rond Tielt staan vele windmolens. Een aantal daarvan is nog in bedrijf en sommige kunnen worden bezocht.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

4
4 (Baarlaars, 9880, Aalter, Vlaanderen, België)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

4
Jouw startpunt
Knooppunt 4
Baarlaars
9880 Aalter
Plan route naar startpunt

parking Huis Maria

Pensionaatstraat
8755 Ruiselede

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Museum Van Deinze en de Leiestreek

Museum Van Deinze en de Leiestreek

Museum
Geen foto van Poeke

Poeke

Kasteel

Zelfstandig versterkt bouwwerk uit de middeleeuwen dat in die ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Pieter, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 146583 | Toegevoegd op 1-5-2014 | Laatst gewijzigd op 10-12-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding