Tussen Oudegaaster Brekken en Waterpoort

Fietsroute 144595

Aangeboden door:

4408 59

Omschrijving

Gaastmeer is het startpunt van uw route. Dit prachtige dorp is gelegen aan het Heegermeer. Nabij Gaastmeer wordt u met een pontje, door pontbaas Menno Sappé, de 'Yntemasleat' overgezet. U fietst nu door het Heidenskip, een uitgestrekte streek met karakteristieke stelpboerderijen. Rust en ruimte zijn hier volop te vinden.

 U fietst richting Workum. Door haar geschiedenis en ligging herbergt Workum de nodige monumentale gebouwen en bezienswaardigheden. Met name het gebied rond De Merk toont dat Workum, ondanks de langgerekte vorm en het ontbreken van vestingwerken, wel degelijk een stad is. Hier staan diverse, rijk versierde patriciërswoningen, het fraaie stadhuis, De Waag en de imposante Sint Gertrudiskerk. Rond 'De Merk' en langs 'It Noard' en 'It Súd' zijn ook de winkel- en horecavoorzieningen geconcentreerd. En natuurlijk dé toeristische attractie van Workum: het Jopie Huisman Museum.

Vanuit Workum gaat de fietsroute richting een heel kleine dorpje Nijhuizum, waar een prachtig kerkje staat. Een bezoek meer dan waard. Vervolgens komt u op het Brekkenpaad. Het mooiste fietspad van ons land. Het fietspad gaat langs het water van de Oudegaaster Brekken. Dat is nog meer genieten!. Dit fraaie fietspad is elke maand van het jaar mooi om te fietsen..Via knooppunt 15 komt u in Greonterp. Greonterp is een terpdorp uit de vroege Middeleeuwen. Het lag lange tijd helemaal afgezonderd tussen de meren en poelen. Er was maar één weg die naar het dorp liep. Verder vervoerde men alles over het water. Later kwam er een smalle weg naar Blauwhuis. Het dorp werd ook bekend toen schrijver Gerard Reve (auteur van o.a. 'de Avonden') er in 1964 ging wonen. Via de dorpen Blauwhuis, Abbega, Folsgare komen we in IJsbrechtum. Hier bevindt zich 'Epemastate' een 17e-eeuwse state (1625). De prachtige state is sinds 1652 in bezit van de familie Van Eysinga. Vroeger vergaderden hier 'de Grietmannen' (nu: burgemeesters).

Van IJsbrechtum fietst u naar Sneek. De Sneker binnenstad bevindt zich binnen de stadsgrachten. Het oudste gebied is de terp rondom de 'Martininkerk', waarvan een eerste bouw reeds in de 10e eeuw plaats vond. De gehele binnenstad en 'Stationsbuurt' zijn beschermd stadsgezicht. In het centrum bevinden zich veel grachten en monumentale panden. Delen van de ommuring van de huidige binnenstad, waaronder de bekende Waterpoort en het Bolwerk, zijn nog aanwezig. Ee stadswandeling in deze plaats is zeker de moeite waard.

Na Sneek komt u nog langs IJlst en Oudega. IJlst is één van de kleinste Friese Elf steden en heeft een grote verscheidenheid aan historische panden. Het 725 jaar oude stadje nodigt zeker uit voor een bezoek. IJlst heeft sinds 1268 stadsrechten. Het is daarmee de vierde stad (na Stavoren, Hindeloopen en Harlingen) in Friesland die stadsrechten kreeg. De stad was bekend om zijn scheepsbouw en handelspositie. Het is ontstaan aan de Oude Ee of Ye, een riviertje tussen de Zuiderzee en de Middelzee. Aan dit riviertje dankt het stadje zijn naam. Van de Ee zijn nog slechts fragmenten over. Een ervan vormt de centrale as van het stadje en heeft het karakter van een gracht. De straat loopt pal langs de huizen en de tuinen liggen aan de overkant van de straat aan de kant van de Ee. Deze aan het water grenzende tuinen, worden 'overtuinen' genoemd. Deze tuinen horen bij de aan de grachten liggende huizen. De tuinen zijn voor een deel nog steeds in particuliere handen en zijn, evenals het voormalige stadhuis, gebruikt als filmdecor voor de Kameleonfilm 'Schippers van de Kameleon' met als regisseur Steven de Jong (2003).

Vanuit IJlst fietst u vervolgens naar Oudega. Oudega is een knus watersportdorp met in het midden een fraai kerkje uit 1755. In de kerk hebben veel Hoytema’s hun laatste rustplaats gevonden. Vroeger heeft in Oudega de Hoytema State gestaan. Deze familie behoorde vanaf de 12de eeuw tot de voorname en invloedrijke families in Friesland. Zij hebben vier eeuwen in Oudega gewoond. Vanuit Oudega gaan we richting ons eindpunt Gaastmeer. Waar u nog even bij 'D'ald Herberch' kan nagenieten van deze prachtige fietstocht.

Meer informatie over de regio Zuidwest Friesland kunt u bekijken op de website van de VVV: www.waterlandvanfriesland.nl

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

De VVV fietsroutes op www.route.nl leiden je naar de mooiste plekjes in Nederland en Belgi�«. Als geen ander weet de VVV waar de leukste, interessantste bezienswaardigheden zijn. Wat je ook wilt gaan doen, de VVV weet waar je moet zijn!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

23
23 (Heidenskipsterdyk, 8724HV, Súdwest-Fryslân, Friesland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

23
Jouw startpunt
Knooppunt 23
Heidenskipsterdyk
8724HV Súdwest-Fryslân
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Turfdyk
8611JH Súdwest Fryslân

workum

Lutswei
8711JG Súdwest Fryslân

Oplaadpunt

Lange Leane
8711 HK Súdwest Fryslân

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Houtzaagmolen De Rat

Houtzaagmolen De Rat

Windmolen

Houtzaagmolen De Rat is een stellingmolen in IJlst die werd ge...

Meer informatie
Geen foto van Doris Mooltsje

Doris Mooltsje

Windmolen

Het gerestaureerde ‘Doris-Mooltsje’ is een pronkstuk in het l...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Duidelijk"

 geplaatst op:

Zeer prettige fiets app

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 144595 | Toegevoegd op 17-4-2014 | Laatst gewijzigd op 22-12-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding