De Weerribben vanuit Giethoorn

Fietsroute 144364

Aangeboden door:

9335 126

Omschrijving

Deze rit door het Overijsselse natuurgebied de Weerribben start bij Hotel Restaurant de Harmonie. Dit viersterrenhotel ligt op een prachtig plekje aan de dorpsgracht in het toeristisch ongerepte Giethoorn-Noord. In de rustige kamers met uitzicht over het water en het natuurgebied De Wieden is het na je fietstocht heerlijk ontspannen en even weer helemaal bijkomen. Je kunt er ook (elektrische) fietsen huren. Voor wie vanuit deze pittoreske uitvalsbasis de regio wat beter wil leren kennen is er ook nog fietsroute 144365, die ook start vanaf dit punt. Het Nationale Park de Weerribben- Wieden is het grootste laagveenmoeras van West-Europa. Dit waterrijke natuurlandschap met meren, sloten, rietvelden en moerasbossen is ontstaan door de turfwinning: vanaf de 15e eeuw werd hier veen gebaggerd. Water is er de meest bepalende factor voor plant en dier. In het veelzijdige landschap zie je alle schakeringen in de ontwikkeling van open water tot moerasbos. In het rustige water en langs de oevers van de sloten en trekgaten leven vele waterplanten en talloze dieren. In de moerasbossen en kooibossen komen ook de otter en de boommarter voor. Heel bijzonder zijn de trilvenen: drijvende tapijt die net wel - of net niet- begaanbaar zijn. Er groeien orchideeën en het zeer zeldzame rood schorpioenmos. De bloemrijke hooilanden en vochtige graslanden trekken weer een heel eigen flora en fauna aan en de rietlanden zijn van groot belang voor vogels, zoals de blauwborst en de roerdomp. De molen Ossenzijl is een tjasker, gebouwd in 1977. Hij maakt deel uit van het natuurgebied De Weerribben, waar hij het achterlegen rietland van water voorziet. Tjaskerd werden in de Kop van Overijssel vroeger op meerdere plekken ingezet voor het bemalen van kleine percelen. De houten roeden van deze tjasker zijn 5,55 meter lang en het molentje is een gemeentelijk monument. In Natuuractiviteitencentrum de Weerribben - of Buitencentrum De Weerribben - kun je een vaste expositie bekijken die je alles vertelt over het ontstaan van het natuurgebied, de flora en de fauna. Je kunt er ook kaarten, routes en boekjes kopen en informatie vinden over de activiteiten van het centrum. Wil je op je route even heerlijk neerstrijken voor een verfrissing of een versnapering? Restaurant & Botenverhuur Het Doevenhuis is een sfeervol verbouwde boerderij middenin natuurreservaat De Weerribben. Je kunt er terecht voor een drankje of voor heerlijke pannenkoeken en allerlei smakelijk gerechten. En wat dacht je van een lunchpakket of picknick om mee te nemen op de fiets? Handig om te weten: je kunt er ook je elektrische fiets opladen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Hotel Restaurant De Harmonie
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Hotel Restaurant De Harmonie
Beulakerweg
8355AB Giethoorn
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Kloostersteeg
8355AP Steenwijkerland

steenwijk

Tramlaan
8331GN Steenwijkerland

Tourist Info Steenwijk

Stationsplein 4B
8331 GM Steenwijk
+31 (0)521 52 23 66
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/fietscafes303.png

Restaurant & Botenverhuur Het Doevehuis

Fietscafe

Restaurant & Botenverhuur Het Doevehuis ligt in het hart van h...

Meer informatie
http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/hotels351.png

Hotel Restaurant De Harmonie

Hotel

Hotel Restaurant de Harmonie ligt midden in het prachtige Giet...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Natuuractiviteitencentrum de Weerribben

Natuuractiviteitencentrum de Weerribben

Museum
Paaltjes tjasker Molen Ossenzijl

Ossenzijl

Windmolen

Deze tjaskermolen is relatief gezien nog erg jong vergeleken b...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 144364 | Toegevoegd op 15-4-2014 | Laatst gewijzigd op 2-5-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding