Langs de Zevenhuizerplas en de Rottemeren

Fietsroute 144212

Aangeboden door:

11974 181

Omschrijving

Zoals een groot deel van Nederland was de omgeving van Bleiswijk ooit een veengebied. Doordat de steden rondom Bleiswijk na de middeleeuwen groeiden, werd het veen verder afgegraven. In de achttiende eeuw overstroomden de veenplassen echter, waarna werd besloten om een groot deel van dit gebied droog te malen. Alleen de Rottemeren bleven, een stelsel van verschillende plassen die met elkaar verbonden zijn. Het zijn verbredingen van de rivier de Rotte. De omliggende polders zijn na de drooglegging gaan inklinken en vervenen, waardoor de Rottemeren nu hoger liggen dan de polders. Rondom de Rottemeren ligt een recreatiegebied van 900 hectare waar het heerlijk fietsen is. De route leidt je langs de Zevenhuizerplas naar de oostkant van de Rottemeren. Hier rij je langs een aantal prachtige molens. Als eerste passeer je de in 1727 gebouwde Eendrachtsmolen, een grondzeiler die de aan je rechterhand gelegen Eendragtspolder bemaalde. De Eendrachtsmolen kreeg zijn huidige naam toen hij als enige overbleef uit de voormalige molengang. De grondzeiler draait nu nog om het water van de Rotte te verversen. Even verderop staat de molenviergang die de bemaling van de Tweemanspolder verzorgde. De vier molens op een rij zijn typisch Nederlandse pareltjes in het vlakke landschap. Je fietst vlak langs twee van de vier: Tweemanspolder Molen 3 (uit 1792) en de Tweemanspolder Molen 4 (uit 1722). De andere twee kun je in de verte zien staan. De molenviergang is ook draaiend te bewonderen: tweemaal per maand draaien de molens op zaterdag. Bij Moerkapelle buigt de route af. Via Zevenhuizen bereik je de andere kant van de Eendragtspolder. In dit waterrijke plasgebied ligt de 2 km lange roeibaan Willem-Alexander Baan. Deze werd in 2013 geopend door (toen nog) kroonprins Willem-Alexander. Er zijn regelmatig (inter)nationale roeiwedstrijden. Op de kades rond de roeibaan kun je fijn fietsen. In dit moerassige gebied staat ook een uitkijktoren die je een prachtig uitzicht op de skyline van Rotterdam en de polder om je heen biedt. De route start en eindigt bij Van der Valk Rotterdam-Nieuwerkerk, gelegen aan de rand van Nieuwerkerk aan den IJssel in een kalme en groene omgeving. Een ideale plaats om te ontspannen, bijvoorbeeld met een luxe wellness-behandeling. Je kunt hier ook heerlijk lunchen of dineren in het sfeervolle restaurant, op de kaart staan gevarieerde gerechten. Op het mooie terras geniet je van een hapje en een drankje. De luxueuze en ruime kamers zijn voorzien van alle gemakken. Na een overnachting ben je weer helemaal opgefrist en klaar om route 144214 te rijden. Het hotel verhuurt fietsen met 7 versnellingen en E-bikes, ook als je geen gebruik van de accommodatie maakt! Aan de linkerzijde van de ingang staat overigens een graadmeter die aangeeft dat dit hotel bij het laagste punt van Nederland ligt: 6,76 meter onder NAP. Dit punt is in 1841 ontstaan bij de drooglegging van de Zuidplaspolder.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Van der Valk Hotel Rotterdam-Nieuwerkerk (2914 LE, Zuidplas, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Van der Valk Hotel Rotterdam-Nieuwerkerk
2914 LE Zuidplas
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Hoogeveenenweg
2914LR Zuidplas

nieuwerkerk aan den ijssel

Kerklaan
2911AP Zuidplas

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/hotels347.png

Van der Valk Hotel Rotterdam-Nieuwerkerk

Hotel

Van der Valk Hotel Rotterdam-Nieuwerkerk ligt midden in het Gr...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Tweemanspolder nr. 4

Tweemanspolder nr. 4

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Tweemanspolder nr. 3

Tweemanspolder nr. 3

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van De Hertog

De Hertog

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie, afwisselende route vooral als het mooi weer is"

 geplaatst op:

Bij v.d Valk kun je de auto gratis parkeren, nog even naar het toilet of koffie drinken. De route is afwisselend, heerlijk door dorpen, langs het water, langs de rottemeren waar je ook op een steiger plaats kunt nemen. Een hele leuke route, niet te lang.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 144212 | Toegevoegd op 14-4-2014 | Laatst gewijzigd op 22-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding