Door de duinen van Schouwen Duiveland

Fietsroute 144206

Aangeboden door:

7782 75

Omschrijving

Mooie vergezichten over water, lekker uitwaaien en de prachtige polder binnen de dijken: Schouwen-Duivenland is een beetje Nederland in het klein. Het eiland bestond uit ooit vier eilanden (Schouwen, Duivenland, Dreischor en Bommenede) die dankzij de natuur en menselijk ingrijpen aan elkaar zijn gegroeid. Schouwen-Duivenland is een vlak eiland, waarvan sommige delen onder zeeniveau liggen. Op de westpunt ligt een duingebied waarvan de hoogte top ongeveer 42 meter boven de zeespiegel ligt. Deze tocht leidt je door de westkant van het eiland. Langs strand, maar ook langs akkers, weilanden en door duin, bos en gezellige dorpjes. Je verbaast je op dit eiland niet alleen over de fraaie natuur, maar ook over de cultuurhistorische geschiedenis. Net buiten Renesse zie je bijvoorbeeld het 45 hectare grote landgoed waarop het prachtige Slot Moermond staat. Dit kasteel stamt oorspronkelijk uit de dertiende eeuw. In 1953 raakte het slot ernstig beschadigd door weersinvloeden en de watersnoodramp. De afgelopen jaren zijn de aangetaste muren van onder andere de slotgracht hersteld. Via ringdorp Renesse bereik je het strand aan de noordkant van het eiland. De tocht gaat verder in westelijke richting met prachtig uitzicht op de Noordzee. Via een klein omweggetje door Nieuw Haamstede beland je bij de Westerlichttoren, met zijn 58 meter een van de hoogste vuurtorens van Nederland. Deze vuurtoren is gebruikt als beeltenis op het voormalige bankbiljet van 250 gulden. De vuurtoren is actief en heeft een bereik van 30 zeemijl. Op het landgoed van Slot Haamstede rij je door het enige loofbos dat op Schouwen-Duivenland te vinden is. Door de Burgh- en Westlandpolder rij je naar het kleine haventje van Burghsluis. Via de noordkant van de Oosterschelde – dat sinds 2002 een nationaal park is – rij je terug in oostelijke richting. De kans is natuurlijk groot dat je nu de wind in de rug hebt. Al snel bereik je de Plompe Toren, het enige restant van het dorp Koudekerke dat eind zestiende eeuw door de golven verzwolgen werd. De gerestaureerde toren is nu een informatiecentrum over de geschiedenis, legenden en natuur van de streek. De toren biedt een weids uitzicht over het omringende natuurgebied. Deze route begint en eindigt in Landhuis Sere in het pittoreske Noordwelle. Het landhuis ligt midden op een groot privélandgoed met bos, gazons en terrassen. Je kunt hier ontspannen overnachten. De vijf kamers zijn van alle luxe gemakken voorzien. Als gast kun je gebruik maken van de sauna, jacuzzi, bar en het zwembad. Voor de kinderen staan er een boomhut en trampoline. En natuurlijk is het strand niet ver weg. Je maakt je bezoek aan Schouwen-Duivenland helemaal compleet door de volgende dag ook nog route 144209 te rijden.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

77
77 (Kuijerdamseweg, 4326SJ, Noordwelle, Zeeland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

77
Jouw startpunt
Knooppunt 77
Kuijerdamseweg
4326SJ Noordwelle
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Stoofwekken
4325BC Schouwen-Duiveland

VVV Renesse

Wilhelminaweg
4325CR Schouwen-Duiveland
0111 45 05 24
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Vuurtoren Westerlichttoren (Westenschouwen)- Zeeland

Westerlichttoren (Westenschouwen)

Vuurtoren

Toren die werd gebouwd in de buurt van kliffen, of direct erop...

Meer informatie
Geen foto van Uitkijktoren de Plompetoren

Uitkijktoren de Plompetoren

Uitkijktoren

Deze uitkijktoren staat in de boswachterij van Burgh-Haamstede...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 144206 | Toegevoegd op 14-4-2014 | Laatst gewijzigd op 12-10-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding