Aanzien op de Veluwe

Fietsroute 142639

Aangeboden door:

6787 63

Omschrijving

Al honderden jaren lang is de Veluwe een geliefd oord voor de gegoede burgerij en leden van het Koninklijk Huis. Treed in de sporen van de hertogen van Gelre, het huis van Oranje Nassau en andere personen van hoge statuur. Bezoek de favoriete visplaats van Koning Willem I, bezichtig het voormalige jachtchalet van Koning Willem III en fiets langs één van de vele kastelen van de hertogen van Gelre. Deze route van Spannende Geschiedenis laat je kennismaken met de bijzondere sporen die historische personen met aanzien in hun geliefde landschap hebben achtergelaten. Je kunt de route starten bij Radio Kootwijk of bij één van de genoemde knooppunten. De route is in twee richtingen te fietsen en heeft een lengte van 50km. Start je route bij Radio Kootwijk. Dit radiostation werd tussen 1918 en 1923 aangelegd op een verlaten terrein op de Veluwe en zorgde voor het eerste rechtstreekse radiocontact met Nederlands-Indië. Met de woorden ‘Hallo Bandoeng, hoort u mij?’ werd de radiotelefoondienst in 1929 geopend door Koningin-moeder Emma. Volg de fietsknooppunten. Bij knooppunt 9 vind je De Echoput, een waterput gebouwd door Lodewijk Napoleon die in 1806 door zijn broer Napoleon Bonaparte tot koning van Nederland was benoemd. Iets verder vind je het in 1861 gebouwde Aardhuis, een voormalig jachtchalet van Koning Willem III dat later door Prins Hendrik (de opa van prinses Beatrix) werd gebruikt. Je fietst naar Uddel. Bij knooppunt 61 ligt het Uddelermeer, een geologisch overblijfsel uit de laatste ijstijd. Naast het meer ligt de Huneschans, een middeleeuwse ringwalburg. De in deze burg wonende mensen haalden hun water uit het Uddelermeer. Hetzelfde meer waar Koning Willem I later graag ging vissen. Je fietst door naar Staverden, de kleinste stad van Nederland. Kasteel Staverden werd samen met een aantal huizen in de 13e eeuw gebouwd door de Gelderse graaf Reinoud I. De graven – en later hertogen – van Gelre gebruikten dit kasteel vooral als jachtslot. Na knooppunt 81 fiets je door het Speulderbos, één van de favoriete jachtgebieden van Koning Willem III. Het Speulderbos bij Drie lijkt wel een ‘oer-woud’ met zijn knoestige, groenbemoste eiken en halfvergane stammen. Dat hier ook ‘oer’-bewoners hebben geleefd, blijkt uit de vele grafheuvels in de omgeving. Op de heide van Bergsham bij Garderen ligt een groepje grafheuvels uit de bronstijd (2000-800 voor Chr.) Het volk dat hier leefde, koos dit opvallend hoge punt om zijn doden te begraven. De hoge ligging van de heuvels weerspiegelt de status van de mensen die hier werden begraven.

Leestip! Kastelen op de Veluwezoom
Aan mooie landgoederen, buitenplaatsen en kastelen geen gebrek op de Veluwe in Gelderland. Wij hebben de meest bijzondere kastelen in deze regio voor je verzameld in het artikel‘Sprookjesachtige kastelen op de Veluwe’

Op zoek naar boeiende verhalen, mooie routes of leuke plekjes voor een pauze in Gelderland?Lees hier dan meer.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: VVV Arnhem-Nijmegen

De regio Arnhem Nijmegen kenmerkt zich door bijzondere gebieden zoals het Land van Maas en Waal tussen de twee rivieren en de Betuwe. Fiets of wandel door mooie natuurgebieden, bruisende stadsharten en langs de rivieren.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Gerritsflesweg, 7348BJ, Apeldoorn, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Gerritsflesweg
7348BJ Apeldoorn
Plan route naar startpunt

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Gebouw A / Building A

I15-Radio Kootwijk - Radio Kootwijk

Industrieel erfgoed

Radio Kootwijk werd tussen 1918 en 1923 aangelegd op een verla...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Leuke route"

 geplaatst op:

Mooie route afwisselend landschap vergezichten heide dichte bossen dorpjes voldoende rustpunten om iets te eten of drinken

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 142639 | Toegevoegd op 31-3-2014 | Laatst gewijzigd op 31-10-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding