Ontdek de Maashorst

Fietsroute 142608

Aangeboden door:

8179 239

Omschrijving

De Reeksche en Schaijkse Heide zijn natuurgebieden die tussen Schaijk, Reek, Velp en Langenboom in liggen. De Reeksche Heide wordt al vanaf 1850 met name gebruikt als militair oefengebied. De stuifduinen zijn ideale kogelvangers en om de oefeningen allemaal wat vlotter te laten verlopen zijn er ook een aantal gebouwencomplexen en bijbehorende infrastructuur aangelegd. Delen van het gebied zijn dan ook afgezet, maar waar dit niet het geval is, kan je heerlijk wandelen door de naaldbossen van de Reeksche Heide. Ook de Schaijkse Heide is prachtig. In dit bos ligt ook een begrazingsgebied, waarin een met wildroosters afgesloten deel dieren rondlopen. Herten en vossen laten zich niet vaak zien, maar krijgen hier alle rust en ruimte om de populatie in stand te houden.

Daarnaast lopen er Schotse Hooglanders door het gebied, maar ook doorsnee bosdieren zoals konijnen en eekhoorns. De omgeving van Schaijk is al eeuwenlang bewoond. Er zijn overblijfselen van een grafheuvel op de Gaalse Heide gevonden, die aantoont dat het gebied al bewoond was voordat de Romeinen er kwamen. Vanaf 1200 werd het gebied permanent bewoond en het plaatsje “Schadewijk” wordt voor het eerst in 1383 vermeld. In het Mirakelboek van Onze Lieve Vrouw van ’s-Hertogenbosch staat beschreven hoe Lysbeth Moliaert, afkomstig van Scaeywijc op wonderbaarlijke wijze geneest van epilepsie. Onder de Franse bezetting werd Schaijk vervolgens een zelfstandige gemeente en toen het Koninkrijk der Nederlanden werd opgericht bleef het dat. Na 1900 nam het aantal inwoners van het dorp snel toe en in 1942 werd de gemeente Reek aan Schaijk toegevoegd.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

85
85 (Kamerweg, 5406PH, Uden, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

85
Jouw startpunt
Knooppunt 85
Kamerweg
5406PH Uden
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Bloesemplein
5401ZX Uden

Oplaadpunt

Bedafseweg
5406TK Uden

VVV Uden in De Mastworp

Bedafseweg
5406TK Uden
06 512 478 05
Stuur een mail

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Leuke route."

  op:

Gerie

op:

Annita, Anders

op:

Nora

op:

"Erg mooi"

  op:

Geri-Anne, Anders

op:

Marc

op:

Marian, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 142608 | Toegevoegd op 31-3-2014 | Laatst gewijzigd op 4-1-2023

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding