Rondom het Harskampse Zand en het Kootwijkerzand

Fietsroute 142531

Aangeboden door:

5931 67

Omschrijving

Deze groene route door bos en hei begint bij Boerderij Mossel. Je kunt er groepsaccommodatie huren in de boerderij en een mooie ruimte in de oude schaapskooi. Er is ook een idyllische theeschenkerij die al sinds begin jaren '40 bestaat. Het terras is een populaire pleisterplaats voor fietsers en je kunt er genieten van een heerlijk kopje koffie met appelgebak, een tosti of een lekker koel biertje. De jongste bezoekers kunnen zich uitleven in de speeltuin. Wil je hier overnachten? Dan kun je de volgende dag meteen weer lekker op pad: vanaf dit punt kun je ook route 142533 fietsen. De molen Lana Mariana staat sinds 1739 op z'n huidige plek. Daarvoor stond de molen midden in het dorp. De huidige molen, met de stenen romp, was van oorsprong een beltmolen, maar van de belt is nu niets meer te zien. De korenmolen werd in de Tweede Wereldoorlog kapotgeschoten en bleef tot 1984 een ruïne. Inmiddels is de met riet gedekte molen gerestaureerd en wordt hij bewoond. Je fietst door Harskamp. Deze route voert rondom het Harskampse zand, het gebied dat door defensie in gebruik is als oefenterrein. Je fietst langs het Kootwijkerzand, een groot open gebied met heide en zand. De zandverstuiving is de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. Het kan er ’s morgens heel anders uitzien dan 's avonds: op winderige dagen worden hier enorme hoeveelheden zand heen en weer geblazen. De takken en stammen van de vliegdennen die uit het zand omhoog steken, zijn in prachtige bochten gekromd. Het heideterrein wordt open gehouden. De schrale, zandige heidegrond die dit oplevert, is een leefomgeving voor bijzondere flora en fauna. Radio Kootwijk is een zendstation uit de jaren '20 van de vorige eeuw, gebouwd voor radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indië. Het imposante gebouw torent majestueus uit boven de lege, woeste omgeving. Bij fietsknooppunt 41 vind je Hoog Buurloo. In Hoog Buurloo staan al van oudsher een paar woonhuizen en twee schaapskooien. Het cirkelvormige gebied is omgeven door beukenlanen, eiken- en beukenbossen en wildwallen. Eeuwenlang werd hier eikenhout gehakt voor de leerlooierij en werden er schapen gehouden. Het gebied wordt nu door Staatbosbeheer beheerd om die cultuurhistorische elementen te helpen bewaren. Schapen grazen er ook nog steeds: de schaapskooien dienen als nachtverblijf voor de kuddes. Boswachterij Ugchelen-Hoederloo bestaat voor het grootste deel uit bos. In het grootste deel daarvan mag de natuur zijn gang gaan en wordt niet ingegrepen, in de rest wordt hout geoogst. Het natuurbos bestaat uit loof- en naaldhout. Het vele dode hout dat hier blijft liggen, is belangrijk voor insecten en daardoor ook voor vogels en andere dieren. Bovendien zijn op dit hout prachtige paddenstoelcreaties te vinden. Watermolen De Ruitersmolen is een papiermolen die nu in gebruik is als korenmolen. Op de zolder van de molen is een expositie ingericht over de oude papiermakerij.
Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Boerderij Mossel
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Boerderij Mossel
Mosselseweg
6731SK Otterlo
Plan route naar startpunt

VVV Otterlo bij Novy De vakman

Otterlo
0318 61 44 44
Stuur een mail

Parkeerplaats

Arnhemseweg
6731CK Ede

Bezoekerscentrum Nationaal Park de Hoge Veluwe

Houtkampweg
6731AW Ede

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende mooie plekjes die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Genietmomenten

Boerderij Mossel

Boerderij Mossel

Hotel

Boerderij Mossel bestaat uit een prachtig gelegen groepsaccomm...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Schaapskooi

Schaapskooi

Schaapskooi

Prachtig oud Hollandsch landschapskenmerk waar schapen in verv...

Meer informatie
Geen foto van Ruitersmolen

Ruitersmolen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie
Molen Lana Mariana

Molen Lana Mariana

Windmolen

De molen Lana Marina is sinds 1739 op de huidige plek te vinde...

Meer informatie
Geen foto van Schaapskooi

Schaapskooi

Schaapskooi

Een schaapskooi dient als nacht- en winterverblijf voor een sc...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 142531 | Toegevoegd op 30-3-2014 | Laatst gewijzigd op 25-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding