Water & Wieken

Fietsroute 141888

Aangeboden door:

2699 18

Omschrijving

Malen voor droge voeten Vroeger lag achter het duingebied van Voorne een waddengebied met eilanden, kreken en geulen. Als het water hoog stond stroomden de eilanden over en bleef er een laagje klei over. Stukken land die uiteindelijk bij vloed droog bleven, werden ingepolderd. In de laagst gelegen polders stond een poldermolen om het overtollige water af te voeren. Zo kreeg Voorne in een paar eeuwen tijd zijn vorm met de molens in het landschap als herinnering. Standerd, stelling en koren In 1697 stond er een houten standerd molen op de plaats waar nu het droogdok is. Deze molen moest aan het eind van de 18e eeuw plaats maken voor het Droogdok. De stenen stellingmolen ‘De Hoop’ wordt in 1801 gebouwd. Beneden konden de meelwagens onder het luiwerk rijden, om te worden geladen of gelost. Bij de restauratie van 1962-1961 is deze doorrit in ere hersteld. Grondzeiler met zeezicht De windmolen Zeezicht bij Nieuwenhoorn dateert uit 1718. Het is een ronde stenen grondzeiler. Zijn voorganger op dezelfde plek was een houten standerdmolen die in 1717 omwaaide. De korenmolen maalde tot 1966 met drie koppels maalstenen. Sinds de restauraties in de negentiger jaren is de molen weer draaivaardig. Wanneer de molen draait, is deze geopend voor publiek. Geen graan meer maar stroom Alle historische molens zijn traditionele molens met vier wieken. Maar op Voorne-Putten staan ook moderne hoge windmolens met drie enorme wieken die met behulp van de altijd aanwezige wind zorgen voor duurzame energielevering aan huizen en de bedrijven in het industriegebied. Hier komt geen molenaar aan te pas, alles is computergestuurd. Fietsen langs de molens op Voorne Putten is fietsen langs verleden, heden en toekomst. Molen 't Vliegend Hert, Brielle De molen is een in 1985 gebouwde standerdmolen. Hij staat als walmolen op de vestingwal van de stad, op de plaats waar sinds de zeventiende eeuw een korenmolen heeft gestaan. Die molen is in 1810 uitgebrand en in 1811 herbouwd. Ook deze brandde uit, in 1882. Hierna is de molen afgebroken. In 1970 werden tijdens een restauratie van de vesting de teerlingen van de oude standerdmolen aangetroffen. Men besloot hierop een replica van deze molen te bouwen. Grondzeiler op verhoging De korenmolen van Oostvoorne is in 1821 gebouwd. Het is een ronde stenen grondzeiler op een natuurlijke verhoging. De naamloze molen met twee koppels stenen heeft op de wind gemalen tot 1950. Daarna werd uitsluitend elektrisch gemalen. In 1964 werd de molen nog gerestaureerd, maar in 2003 moest een ingrijpende restauratie worden uitgevoerd om de molen weer maalvaardig te maken. Korenmolen Rockanje De oudste molen van Voorne-Putten staat, als een kunstwerk tussen twee weghelften, in Rockanje. Na zes standerdmolens op dezelfde plek, waarvan de oudste in 1388 was gebouwd, was dit de eerste stenen molen. Deze kon niet omwaaien, een lot dat alle standerdmolens op de dijk had getroff en. De molen is in 2008 gerestaureerd en draait sinds 2009 weer.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

De VVV fietsroutes op www.route.nl leiden je naar de mooiste plekjes in Nederland en Belgi�«. Als geen ander weet de VVV waar de leukste, interessantste bezienswaardigheden zijn. Wat je ook wilt gaan doen, de VVV weet waar je moet zijn!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

21
21 (Duinpan, 3221MA, Hellevoetsluis, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

21
Jouw startpunt
Knooppunt 21
Duinpan
3221MA Hellevoetsluis
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Duinweg
3222EC Hellevoetsluis

VVV Rockanje

Dorpsplein 24
3235 AD Rockanje
0181 40 16 00
Stuur een mail

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 141888 | Toegevoegd op 24-3-2014 | Laatst gewijzigd op 1-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding