Voorne & Verdedigen

Fietsroute 141880

Aangeboden door:

3967 50

Omschrijving

VOORNE VERDEDIGEN
Overal op Voorne herinneren verdedigingswerken aan de eeuwenlange strijd tegen vijanden die het eiland door de ligging aan zee ongehinderd konden bezetten. Een hoogtepunt in de geschiedenis is 1 april 1572 toen de Watergeuzen Den Briel binnenvielen en een einde maakten aan de Spaanse bezetting. Drie eeuwen later werden ‘moderne’ verdedigingswerken aangelegd, waardoor marinestad Hellevoetsluis en garnizoensstad Brielle een blijvend ander aanzicht kregen.
EILAND VERDEDIGEN
Verscholen in de duinen bevindt zich de Biberbunker (1940-1945), een betonnen kolos met drie meter dikke muren. Uniek in Nederland omdat het de enig begaanbare bunker in zijn soort is. De bunker was een radarcommandopost van de Luftwaffe en maakte onderdeel uit van de Atlantikwall een meer dan 5000 kilometer lange verdedigingslinie die de Duitsers aan hadden gelegd om een invasie van de geallieerden te voorkomen. Van hieruit werden geallieerde bommenwerpers, op weg naar Duitsland, onderschept. Na de oorlog is de bunker gebruikt als commandopost van de burgerbescherming.
UITKIJKEN VOOR WATERGEUZEN
Proef in de binnenstad van Den Briel de sfeer van 1 april 1572 toen Alva door de Watergeuzen verdreven werd. Stap even van je fiets af om de kerktoren te beklimmen voor een adembenemend uitzicht over de oude stad en de industrie.
FORT PENSCHERDIJK
Dit fort uit 1883 is identiek aan Fort Noorddijk bij Hellevoetsluis en beide zijn ze onderdeel van de verdedigingslinie van de monden van Maas en Haringvliet. Het fort ligt als een heuvel in het polderlandschap. Ga even van de route af en fiets naar het toegangshek over de gracht en geniet bij het rustpunt van de natuur, de stilte en het uitzicht.
HEIN, TROMP EN DE RUYTER
De vesting Hellevoetsluis is in het begin van de 17e eeuw aangelegd om de oorlogs- en handelshaven te versterken. In 1798 werd onder bevel van opzichter Jan Blanken een zeesluis en droogdok aangelegd. De stad was de marinebasis van de Admiraliteit van de Maze. In deze marinehaven werd de door Piet Hein buitgemaakte zilvervloot aan wal gebracht. Aan die tijd herinneren nog gebouwen als het Tromphuys, de affuitenloods, het kruythuys en het Ruyterhuys, vernoemd naar Michiel de Ruyter.
FRONTALE VERDEDIGING
Het duurde tot eind 18e eeuw voor er op het eiland diverse batterijen werden aangelegd om ervoor te zorgen dat de landing van een vijand kon worden vertraagd, in de hoop op hulp. Ruim daarvoor kreeg de haven van de Admiraliteit versterkingen in de vorm van vestingwerken. Deze vestingwerken zijn prachtig gerestaureerd en zeker een bezoek waard.
STAKEN VAN VIJANDELIJKHEDEN
Tegen vijandelijke troepen hoeven de inwoners van Voorne zich niet meer te verdedigen. De enige ‘vijand’ is het water dat tijdens stormen tegen de duinen en dijken aan beukt. Maar met de aanleg van de Brielse Gatdam en de Haringvlietdam na de stromvloedramp van 1953 en het ophogen van de duinen heeft Voorne deze vijand in bedwang. Voor meer fietsroutes kijk op www.opvoorneputten.nl

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

De VVV fietsroutes op www.route.nl leiden je naar de mooiste plekjes in Nederland en Belgi�«. Als geen ander weet de VVV waar de leukste, interessantste bezienswaardigheden zijn. Wat je ook wilt gaan doen, de VVV weet waar je moet zijn!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Bezoekerscentrum Tenellaplas (Duinstraat, 3235 NK, Westvoorne, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Bezoekerscentrum Tenellaplas
Duinstraat
3235 NK Westvoorne
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Duinstraat
3235 NK Westvoorne

Parkeerplaats

Duinstraat
3235NK Westvoorne

VVV Rockanje

Dorpsplein 24
3235 AD Rockanje
0181 40 16 00
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

De Jongens, Rockanje

De Jongens

Restaurant

Restaurant De Jongens ligt op het dorpsplein van Rockanje, een...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Biberbunker

De Biberbunker

Museum

De Biberbunker is een betonnen bunker die tussen 1940 en 1945 ...

Meer informatie
Hellevoetsluis - vesting droogdok

Kazerne Haerlem

Fort

In deze kazerne verbleef in vredestijd het garnizoen en in tij...

Meer informatie
Bezoekerscentrum Tenellaplas

Bezoekerscentrum Tenellaplas

Bezoekerscentrum
Geen foto van Stenen Baak

Stenen Baak

Vuurtoren

De Stenen Baak is een vuurtoren aan de rand van de Brielse Maa...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 141880 | Toegevoegd op 24-3-2014 | Laatst gewijzigd op 1-8-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding