Kerken & Kastelen

Fietsroute 141864

Aangeboden door:

3748 67

Omschrijving

HEREN EN DAME VAN VOORNE
De Jacobaburcht is eind 12e begin 13e eeuw gesticht door de machtige Heren van Voorne. De naam dankt het aan Jacoba van Beieren die rond 1400 de eigenares was, Maar er volgens de overlevering slechts een enkele keer verbleef. De fundering en enkele muren zijn prachtig gerenoveerd en uniek in zijn soort. Een bezoekje meer dan waard.
UITKIJKEN EN UITZWAAIEN
Al van verre kun je de Catharijnekerk of Brielse Dom zien en als je alle 318 treden van de trap in de toren beklommen hebt, dan wordt je beloond met een prachtig uitzicht tot aan het Brielse Meer. Treed in de voetsporen van Mary Stuart die in 1688 haar echtgenoot Willem III vanaf deze toren uitzwaaide toen hij met een oorlogsvloot uitvoer naar Engeland.
RUINE RAVESTEYN, HEENVLIET
Om de Bernisse te beschermen schonk Dirk van Voorne omstreeks 1229 de Heerlijkheid Heenvliet aan zijn zoon Hugo. Hugo liet een kasteel bouwen, de huidige ruïne Ravesteyn. Heenvliet kreeg in 1469 een ‘half stadsrecht’, dat in de loop der tijd door nieuwe rechten en privileges uitgroeide tot een volwaardig stadsrecht. Eén van die rechten was het houden van een paardenmarkt, die nog steeds jaarlijks op Tweede Pinksterdag wordt georganiseerd op de Markt.
AAN DE SCHANDPAAL
De oude kern van Geervliet is beschermd stadsgezicht met historische panden zoals het voormalige stadhuis en de parochiekerk uit 1307 met het praalgraf van Nicolaas van Putten en zijn vrouw. Buiten de kerk staat de schandpaal die ooit bij het kasteel Hof van Putten stond. Dit Middeleeuwse kasteel stond ten zuiden van Geervliet en is begin 1900 gesloopt. Proef bij de sluis de sfeer van het vroegere Geervliet.
WIND- EN BLIKVANGER
De molen van Geervliet is een echte blikvanger. De oorspronkelijke molen is gebouwd op een wachttoren van de middeleeuwse stadsmuur en in de romp van de molen zijn nog altijd schietgaten te zien. Nadat Geervliet in 1381 stadsrechten kreeg toegekend, werd begonnen aan de bouw van de allereerste molen op die plek. In 1947 werd de molen buiten gebruik gesteld en na restauraties in de jaren vijftig en zeventig is het ingericht als restaurant.
POLDERDIJKENLANDSCHAP
De eerste polders die omstreeks 1200 werden bedijkt, waren klein en hadden een ringdijk. Ze lagen als eilandjes in een uitgestrekt gorzengebied dat gebruikt werd voor de jacht, het weiden van vee en het verzamelen van brandhout. De eerste dijken werden aangelegd op de hoger gelegen delen in het landschap en volgden zodoende een grillige loop. In het patroon van de huidige dijken zijn nog steeds de oorspronkelijke polders te herkennen.
FORT PENSERDIJK
Dit fort uit 1883 is identiek aan Fort Noorddijk bij Hellevoetsluis en beide zijn ze onderdeel van de verdedigingslinie van de monden van Maas en Haringvliet. Het fort ligt als een heuvel in het polderlandschap. Ga even van de route af en fi ets naar het toegangshek over de gracht en geniet bij het rustpunt van de natuur, de stilte en het uitzicht. Bekijk meer fietsroutes op www.opvoorneputten.nl

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

De VVV fietsroutes op www.route.nl leiden je naar de mooiste plekjes in Nederland en Belgi�«. Als geen ander weet de VVV waar de leukste, interessantste bezienswaardigheden zijn. Wat je ook wilt gaan doen, de VVV weet waar je moet zijn!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

2
2 (Burgemeester Letteweg, 3233AG, Westvoorne, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

2
Jouw startpunt
Knooppunt 2
Burgemeester Letteweg
3233AG Westvoorne
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Kerkplein
3233AR Westvoorne

Oplaadpunt

Zeeweg
3233 CV Westvoorne

Bezoekerscentrum Tenellaplas

Duinstraat
3235 NK Westvoorne

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

De Hoofdwacht

De Hoofdwacht

Restaurant

Een uniek etablissement op de Markt in Brielle! De voormalige ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 141864 | Toegevoegd op 24-3-2014 | Laatst gewijzigd op 19-7-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding