Lammetjesfietsroute Texel

Fietsroute 141329

Aangeboden door:

14037 192

Omschrijving

Texel is een echt schapeneiland: er wonen evenveel schapen als mensen, bijna 14.000. In het voorjaar komen daar nog vele duizenden lammetjes bij. Ze worden gefokt op kleinschalige, extensieve boerderijen op het glooiende ‘oude land’ van Texel, waar ze voor het ultieme lentegevoel zorgen.

Winterhard

Het Texelse schaap bezit veel aanpassingsvermogen; het loopt jaarrond buiten. Ook de lammetjes kunnen goed tegen kou. Bescherming tegen de wind vinden de dieren bij schapenboeten en tuinwallen. Hier kunnen de dieren schuilen voor de wind. Overigens betekent de winterhardheid van het Texelse schaap niet dat je er nauwelijks naar om hoeft te kijken. De boeren controleren hun schapen minstens één keer per dag.

Verwenteld

Het is heel gevaarlijk wanneer een schaap verwenteld is, dat wil zeggen dat het op zijn rug ligt. Als het niet overeind kan komen, gaat het dier vroeg of laat dood. Dit komt doordat de stofwisseling dan stil komt te liggen. Dat kan al binnen een uur zijn, soms pas na 24 uur. Hier is dus actie geboden. Zie je een verwenteld schaap, waarschuw dan de dichtstbijzijnde boer of zet het schaap zelf overeind. Zorg er in het laatste geval wel voor dat het je niet kan schoppen; pak het dier aan de zijkant in de vacht en rol het om. De boer zal je zeker dankbaar zijn. Overigens is het pas zeker dat het schaap geen nadelige gevolgen heeft overgehouden aan zijn benarde avontuur als het geplast heeft.

Lammerij

Texelse schapen worden in het algemeen vijf à zeven jaar oud en de ooien lammeren ieder jaar. In oktober krijgen ze de ram op bezoek. Die draagt vaak een zogenaamd dekblok op de borst, dat tijdens de dekking verf afgeeft op het schaap. Daaraan kun je zien dat het dier gedekt is en wanneer. Zo kun je uitrekenen wanneer het schaap lammeren krijgt. De draagtijd is namelijk precies vijf maanden min vijf dagen. De lammerij komt in maart goed op gang. Dat is een drukke tijd voor de boeren. Het Texelse schaap moet intensief worden begeleid bij het lammeren, meer dan andere rassen. Ook ’s nachts checkt de boer of boerin de dieren regelmatig. Sommige boeren slapen zelfs in de stal om alles goed in de gaten te kunnen houden. Na de geboorte wordt het moederdier enkele dagen met haar lammeren in een hokje gezet om haar goed te laten wennen aan de geur van haar kinderen. Na een paar dagen mogen ze naar buiten.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

VVV Texel (Emmalaan, 1791DK, Texel, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
VVV Texel
Emmalaan
1791DK Texel
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Emmalaan
1791DE Texel

Bezoekerscentrum Park Duinen van Texel

Ruijslaan
1796MV Texel

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/restaurants087.png

Novalishoeve

Restaurant

Proef het seizoen op Novalishoeve. Op een bijzondere én leuke ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Lilian, Noord-Brabant

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 141329 | Toegevoegd op 19-3-2014 | Laatst gewijzigd op 29-1-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding