Vanuit Uddel een bezoek aan het Loo

Fietsroute 141162

Aangeboden door:

3822 63

Omschrijving

Een glooiend heideveld, waar vennen het landschap onderbreken. Stuifzandgebieden en zandpaadjes. De Elspeetse Heide is een restant van een gigantische heidevlakte die zich uitstrekte over dit deel van de Veluwe.

Heideschapen onlosmakelijk verbonden met dit prachtige stuk natuur, al van oudsher begrazen de dieren de Elspeetse Heide. Ook speciaal aan deze heidevlakte is het feit dat op dit stuk natuur nog het bijzonder zeldzame Rijstkorrelmos terug te vinden is, waarvan een lange tijd werd aangenomen dat het uitgestorven was. Rijstkorrelmos komt in Nederland op slechts twee andere plekken voor. Ook archeologisch gezien is de Elspeetse Heide belangrijk – de aanwezigheid van eeuwenoude grafheuvels en oude eikenhakhoutbosjes geven het gebied bijzondere waarde.

Apeldoorn is de grootste stad op de Veluwe. De stad heeft zich vooral in de afgelopen eeuw ontwikkeld en heeft nooit stadsrechten gehad. Samen met Deventer en Zutphen vormt Apeldoorn onderdeel van de Stedendriehoek. De stad heeft een prachtig groen karakter door de vele stadsparken die er zijn aangelegd. Als je om je heen kijkt, zal opvallen dat er, vergeleken bij andere steden, relatief weinig hoogbouw is. De Apeldoornse huisjesstructuur, met veel monumentale en vrijstaande woningen is dan ook kenmerkend voor de stad waar de belastingdienst en het Kadaster in de jaren ’60 hun hoofdkantoren vestigden en daarmee Apeldoorn op de kaart zetten.

Aan de rand van Apeldoorn staat Paleis het Loo Nationaal Museum. Deze voormalige koninklijke residentie ligt aan een tuin die is vormgegeven in een Hollands-classistische stijl. Er zijn Franse invloeden in te herkennen in de vorm van een vakverdeling met buxushagen. Het balkon van het paleis, dat op woensdag toegankelijk is, biedt een fenomenaal uitzicht over het landgoed. In het paleis krijg je een goede indruk van hoe de Oranjes die in dit paleis woonden leefden. Zo zie je in de stallen bijvoorbeeld verschillende soorten rijtuigen opgesteld staan. Er zijn in het paleis ook regelmatig wisseltentoonstellingen te zien.

De tweede bezienswaardigheid die je tijdens je fietstocht tegenkomt is de Wenumse Molen. De molen maalt op de Wenumse Beek en de geschiedenis van een molen op deze plek gaat terug tot 1313. De molenvijver werd in de tweede helft van de achttiende eeuw aangelegd en de molen werd in die periode verbouwd tot kopermolen. In 1858 werd er een korenmolen van gemaakt en werd er een runmolen bij gemaakt, die weer verbouwd werd tot kaasmakerij. Het huidige molengebouw dateert echter uit 1917. Anno 2014 maalt de Wenumse watermolen alleen nog op vrijwillige basis graan voor veevoer. Op de eerste zaterdag van de maand kun je de molen bezoeken.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

61
61 (Uddelermeerweg, 3852NS, Ermelo, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

61
Jouw startpunt
Knooppunt 61
Uddelermeerweg
3852NS Ermelo
Plan route naar startpunt

De Essenkamp

Essenkamp 21
3888LL Uddel
0577 - 40 19 77
Stuur een mail

Toeristisch Informatie Punt Garderen

Oud Milligenseweg 5
3886 MB Garderen
+31 (0)577 46 15 66
Stuur een mail

Landal Rabbit Hill

Grevenhout
3888NR Apeldoorn
+31 (0)577 45 64 31
Stuur een mail

Parkeerplaats Grevenhout

Grevenhout
3888NL Uddel

Bezoekerscentrum/Landschapswinkel Staverden

Staverdenseweg
3852NV Ermelo

Kroondomein gebied

De Hoge Duvel 1
3888MZ Uddel

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Wenumsemolen

Wenumsemolen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie
Geen foto van De Cannenburger Molen

De Cannenburger Molen

Waterradmolen

In 1387 stond er al een molen op deze plek. De molen werd echt...

Meer informatie
Paleis Het Loo,

Nationaal museum Paleis het Loo

Buitenplaatsen en landgoederen

Paleis Het Loo is een voormalig koninklijk paleis aan de rand ...

Meer informatie
Kasteel Cannenburgh Vaassen

De Cannenburgh

Kasteel

Dit kasteel werd in de zestiende eeuw gebouwd in opdracht van ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Mirjam

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 141162 | Toegevoegd op 17-3-2014 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding