Langs het Markermeer naar Hoorn

Fietsroute 141159

Aangeboden door:

2577 34

Omschrijving

Hoorn heeft veel moois te bieden voor elke fietser. De stad heeft een rijke historie. Al snel overvleugelde de haven van Hoorn alle andere havens in de omgeving behalve die van Amsterdam. Deze economische groei heeft lang aangehouden maar in de achttiende eeuw was er een terugval. Een deel van de haven werd verzand en er waren Franse troepen gelegerd. In de negentiende eeuw maakte de stad weer een sterke economische groei door. In die tijd groeide Hoorn uit tot de bruisende stad die het nu is, waarin oude elementen worden gecombineerd met moderne gebouwen. Buiten de bebouwde kom word je overspoeld door een kleurenpracht die zijn weerga niet kent. In de lente en zomer staan ten oosten van Hoorn de vele bollenvelden in bloei en bepalen vrolijke kleuren – wit, paars, rood, geel, oranje, paars en roze, terwijl je zuidelijker geniet van het heerlijke uitzicht over het Markermeer. Bezoek ook twee historische forten van de Stelling van Amsterdam. Eén van de best bewaarde forten van die stelling is het Fort bij Edam en is in 1996 opgenomen in de Unesco lijst van Werelderfgoed. In het begin van de twintigste eeuw werd jet gebouwd als het meest noordoostelijk gelegen onderdeel van de Stelling van Amsterdam met een bewapening welke bestond uit vijf kanonnen en negen mitrailleurs. Essentieel onderdeel van de verdediging was het onderwater zetten (inunderen) van het poldergebied ten noorden van Edam. De tweede vesting die je ziet is het Fort bij Kwadijk. Oorspronklijk heette dit verdedigingswerk ‘Batterij in de Polder Zeevang’. Het stond plaatselijk bekend als het onvoltooide fort. Waar het Fort bij Edam goed bewaard is gebleven, is dat bij deze batterij niet het geval: sinds 1962 zijn alleen nog de toegangsweg, de fortwachterwoning en een loods overgebleven.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

96
96 (Dijkgraaf Poschlaan, 1135JC, Edam, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

96
Jouw startpunt
Knooppunt 96
Dijkgraaf Poschlaan
1135JC Edam
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

De Deimpt
1132JV Edam-Volendam

VVV Edam

Damplein
1135BK Edam-Volendam
0299 31 51 25
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Fort bij Edam

Fort bij Edam

Fort

Fort bij Edam is het meest noordoostelijke punt van de Stellin...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 141159 | Toegevoegd op 17-3-2014 | Laatst gewijzigd op 8-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding