Rondje Gouwzee, fietsen en varen

Fietsroute 141158

Aangeboden door:

2659 27

Omschrijving

Volendam is van oudsher een vissersdorp en uitgegroeid tot een enorme toeristische trekpleister. Generaties lang komen er hele populaire Nederlanders zangers en popgroepen uit Volendam, zoals Nick en Simon en Jan Smit, die met een klinkende ‘Palingsound’ de Nederlandse hitlijsten weten te bestormen. Ondanks de glitter en glamour heeft Volendam haar eigen gezicht weten te bewaren. Het dialect wordt nog volop gesproken en de klederdracht is zeer bekend. Bij promotieactiviteiten vertegenwoordigt deze streekdracht regelmatig de “nationale” klederdracht. De authenticiteit van Volendam en alle bekendheid die het dorp heeft gekregen, maken deze fietsroute tot een tocht die je niet snel zult vergeten! Maar misschien is het hoogtepunt van deze fietsroute wel het schiereiland Marken. Marken heeft een grillige geschiedenis met het omringende water en de bewoners zijn altijd in gevecht geweest om huis en haard te beschermen tegen het water. Er werden terpen opgeworpen en later werden de huizen zelfs op palen gebouwd. Marken werd steeds meer een toeristische trekpleister, met name door de karakteristieke woningen en de klederdracht. Marken is een beschermd stadsgezicht, zodat nog veel van de historische ambiance is blijven hangen. Tijdens je fietstocht over het eiland kom je langs vuurtoren het Paard van Marken. Bijzonder is ook de vuurtoren van Marken, die omstreeks 1700 gebouwd werd als vierkant vuurbaak. De witte betonnen toren met bijgebouw wordt nog steeds als lichtsein gebruikt. De toren is zestien meter hoog en kreeg in 1970 het predicaat Rijksmonument. Of sta even stil bij het typisch Hollandse aanzicht van de Kathammer molen. De achtkantige binnenkruier, die ook wel de Katwoudermolen wordt genoemd en vermoedelijk in 1650 gebouwd werd, draait op windkracht. In 1896 sloeg de bliksem in de molen, waarna hij in brand vloog en grotendeels verwoest werd. Hierbij kwam de elfjarige dochter van de molenaar om het leven. Een jaar later werd de molen herbouwd en sinds een restauratie in 1986 staat dat jaartal ook op de molen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

99
99 (Haven 116, 1131EW, Volendam, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

99
Jouw startpunt
Knooppunt 99
Haven
1131EW Volendam
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Zuideinde 9a
1131 AC Volendam

VVV Volendam

Bokkingstraat
1131DA Edam-Volendam
0299 36 37 47
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Vuurtoren Paard van Marken

Het Paard van Marken

Vuurtoren

Het Paard van Marken is de vuurtoren van Marken. De vuurtoren ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 141158 | Toegevoegd op 17-3-2014 | Laatst gewijzigd op 3-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding