Fietsen door het Leudal en Starrenbos

Fietsroute 141149

Aangeboden door:

4363 95

Omschrijving

Prachtige beekdalen, bosvennen en landduinen in een relatief hooggelegen dekzandgebied aan de westoever van de Maas. Het Leudal is een ongekend mooi stukje Limburg met een gevarieerde vegetatie. De natte bossen in de diepe beekdalen zijn zeldzame typen en erg divers. Ze trekken veel verschillende diersoorten aan. Marterachtigen, zoals dassen, worden aangetrokken door het groen, waarin reeën wegspringen en vossen op vogels, konijnen en ander klein wild jagen. Het is de ideale habitat voor de ijsvogel, die aan de steile zandoevers nestelt en in de visrijke beken zijn kostje bij elkaar scharrelt. De boomvalk, sperwer en grote gele kwikstaart doen het er ook goed. Over de schrale graslanden fladdert de phegeavlinder, en tussen de akkers en weiden groeit gevlekte orchis, terwijl in de meer moerasachtige delen van het gebied juist slangenwortel, gagelstruweel en goudveil wortel schieten.

De tocht neemt je mee naar kasteel Horn, gelegen naast De Maas. De middeleeuwse burcht is één van de oudste intacte ringmuurburchten in Nederland. Het is een markant gebouw met een vierkant poortgebouw, een zuidelijke vleugel en twee halfronde torens die worden verbonden door een ringmuur. Rond het kasteel ligt een aangelegd park en een negentiende-eeuwse kasteelboerderij die oorspronkelijk bij het kasteel hoorde.

Tien kilometer verder fiets je langs de St. Lindertmolen. Deze prachtige open standerdmolen is gebouwd rond 1790. Het onderstel was toen nog niet ommuurd en bedekt, wat nu wel het geval is. De molen werd in 1965 buiten bedrijf gesteld. De molen is in 1969 gerestaureerd, waarna er nog incidenteel gemalen werd. In 1997 bleek dat de bonte knaagkever het houtwerk zwaar had aangetast. Een nieuwe restauratie volgde. Tegenwoordig maalt de St. Lindert graan op vrijwillige basis. De molen is te bezichtigen op woensdag- en zaterdagmiddag.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

32
32 (Baexemerweg, 6096AL, Leudal, Limburg, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

32
Jouw startpunt
Knooppunt 32
Baexemerweg
6096AL Leudal
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Baexemerweg
6096AL Leudal

Brugstraat

Brugstraat 2b

Watertap: gratis water voor onderweg

Doormanweg 17b
6097 BW Heel

VVV Thorn

Wijngaard 14
6017AG Maasgouw
0475 56 10 85
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

De Baronshoeve

De Baronshoeve Kasteel Baexem

Fietscafe

Kom lunchen, geniet van een heerlijke kop koffie met vers geba...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Kasteel Horn

Kasteel Horn

Kasteel

Dit is een van de gaafst bewaarde voorbeelden van een middelee...

Meer informatie
Geen foto van Molen St. Lindert

Molen St. Lindert

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Lex

op:

"Leurdal"

 geplaatst op:

Aardige route, maar bij Horn gaat het fout op de Kaskettenweg. Stuitten op verboden toegang hek. Onder het nabijgelegen tunneltje rijd je je ook vast! Dus op Beurik blijven rijden!! Om de weg te vervolgen.

Edwin, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 141149 | Toegevoegd op 17-3-2014 | Laatst gewijzigd op 19-10-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding