Rondje over de grens

Fietsroute 141124

Aangeboden door:

3355 100

Omschrijving

Deze rit door het halfopen coulisselandschap van de Achterhoek voert je door Nationaal landschap Winterswijk. De pittoreske streek, benoemd tot Waardevol Cultuurlandschap, wordt gesierd door kleine percelen en grote essen. Je fietst er door bosjes, lanen en houtwallen en langs meanderende beken in smalle dalen. Prachtige, oude boerderijen en kleine gehuchten liggen er verspreid over het land. Typisch voor deze streek zijn de zogenoemde scholtehoeves: de vroegere woonplaatsen van de invloedrijke scholteboeren. Halverwege deze veelzijdige route neem je ook nog een kijkje over de Duitse landsgrens. Je rit begint bij recreatiegebied Hilgelo. Het gebied maakt deel uit van Nationaal Landschap Winterswijk, een gebied van bijna 22.000 hectare groot. Het wordt gebruikt voor tal van buiten- en watersporten. Voor kwaliteitswijnen hoef je helemaal niet naar Frankrijk of Italië: je neemt gewoon een kijkje bij Wijngaard De Reeborghesch. Deze wijngaard is niet de enige wijnproducent in de regio: Reeborghesch vormt met elf andere wijnboeren in de streek het Coöperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers. Ook Wijngaard Valkeniersbuiten is aangesloten bij het Coöperatief. Hier kun je niet terecht voor een rondleiding, maar wel voor het kopen van een fles van die heerlijke, echt Achterhoekse wijn. De twee watermolens van de Oliemölle in Winterswijk staan aan het water van de oude Berkel. Ze behoorden tot de goederen van de Heerlijkheid Borculo en kwamen tegen het eind van de 14e eeuw in het bezit van het geslacht Van Bronckhorst. In een van de molens is nu een bistro gevestigd en het rad draait er nog regelmatig. Winterswijk is altijd een vrij groot dorp geweest met minstens twee hoven en bijgebouwen, omringd door grachten. In 2011 werden er sporen aangetroffen van Middeleeuwse grachten. Vanaf de 17e eeuw groeide Winterswijk groot door de textielindustrie. Met de opkomst van de stoommachine kreeg die een enorme impuls en aan het begin van de 20e eeuw had de plaats zeven textielfabrieken. Winterswijks historische straatje de Lappenbrink (Nieuwstraat) is ook in deze tijd ontstaan.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

8
8 (Waliënseweg, 7105EC, Winterswijk, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

8
Jouw startpunt
Knooppunt 8
Waliënseweg
7105EC Winterswijk
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Waliënseweg
7105EC Winterswijk

winterswijk west

Rondweg West
7101BJ Winterswijk

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Wijngaard Valkeniersbulten

Wijngaard Valkeniersbulten

Wijngaard
Molens Den Helder_olie- en korenmolen_Winterswijk

De Olliemölle - Watermolen Den Helder

Waterradmolen

Een voormalige dubbele watermolen uit de veertiende eeuw aan d...

Meer informatie
Geen foto van Wijngaard De Reeborghesch

Wijngaard De Reeborghesch

Wijngaard

Wijngaard De Reeborghesch bestaat sinds 2003. Er wordt hier ro...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Tresa

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 141124 | Toegevoegd op 17-3-2014 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding