De Graafschaproute West

Fietsroute 141111

Aangeboden door:

4010 109

Omschrijving

Deze veelzijdige ronde tussen Zutphen en Deventer voert je langs een aantal van de vele statige Havezathes en buitenverblijven die dit gebied rijk is. Je fietst over de prachtige dijken en langs de vlakke uiterwaarden aan de slingerende oevers aan de IJssel en rijdt door velden en akkers, afgewisseld met stukjes bos en hei. Huis de Voorst is gebouwd rond 1700. Het viel in 1943 ten prooi aan een grote brand. Het interieur kon niet meer hersteld worden, maar het 17e-eeuwse uiterlijk aan de buitenzijde wel. Blikvangers zijn nu het loden koepeldak en de indrukwekkende zuilengalerijen. Je kunt op het landgoed wandelen en genieten talloze planten- en diersoorten. Langs de gracht zie je het glinsterende blauw van de ijsvogel en in de gerestaureerde ijskelder overwinteren vleermuizen. In het parkbos groeit de zeldzame driehoeksvaren en in de kademuur groeien allerlei muurplanten. Je kunt op het landgoed trouwen en je kunt er overnachten in bruidssuites en hotelkamers. Windmolen Geertruida Cornelia is een ronde stenen grondzeiler uit 1893. De molen is in bedrijf geweest tot 1935. In het jaar 2000 is hij grondig gerestaureerd en tegenwoordig is de molen op zaterdag in bedrijf. Het meel uit de molen is er te koop. De oudste vermelding van het vroegere kasteel Dorth dateert uit 1311. Het huis is in de 18e en 19e eeuw in verval geraakt en geheel afgebroken. Het huis dat er nu staat is gebouwd in 1928. Het is niet te bezichtigen, maar het landgoed is vrij toegankelijk. Je kunt er de aanleg van de oude slotgracht nog in het landschap herkennen. Huize 't Ross is eind 19e eeuw gebouwd in de Neo-renaissancestijl. Naast het landhuis omvat de buitenplaats een koetshuis, een boerenschuur, een fruitmuur en een aantal monumentale bomen. Het huis is niet te bezichtigen. De Warkense Molen is gebouwd in 1878. De korenmolen kreeg in 1899 een petroleummotor om bij windstilte te kunnen malen, en in 1922 werd de aandrijving overgenomen door een ruwoliemotor. In 1965 werd de molen gerestaureerd en met een stenen voet verhoogd. Deze rietgedekte grondzeiler is zaterdags meestal open voor publiek.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

1
1 (Weg naar Voorst, 7205AS, Zutphen, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

1
Jouw startpunt
Knooppunt 1
Weg naar Voorst
7205AS Zutphen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Marspoortstraat
7201HB Zutphen

Treinstation Zutphen

Stationsplein 12
7201 ML Zutphen

Zonneoord

Het Zwanevlot
7205 Zutphen
0575 - 52 12 39
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Huize 't Ross

Huize 't Ross

Landhuis

Huize ’t Ross is gelegen in het rustige en groene gebied tusse...

Meer informatie
Geen foto van De Warkense Molen

De Warkense Molen

Windmolen

De Warkense Molen werd gebouwd in 1878. Redelijk snel na de bo...

Meer informatie
Geen foto van Molen Geertruida Cornelia

Molen Geertruida Cornelia

Windmolen

Deze grondzeiler stamt uit het einde van de 19e eeuw. De vergu...

Meer informatie
Geen foto van Museum STAAL

Museum STAAL

Museum

Dankzij de inzet van een groot aantal vrijwilligers kan Museum...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Leuke route"

  op:

BERT

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 141111 | Toegevoegd op 17-3-2014 | Laatst gewijzigd op 22-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding