Van Ronse langs de Schelde naar Oudenaarde

Fietsroute 140613

Aangeboden door:

1716 23

Omschrijving

Dit tochtje neemt je mee door de Vlaamse Ardennen in de omgeving van Ronse. Dwars door de groene omgeving zet je koers naar het gezellige Oudenaarde. Je fiets daarbij onder andere door het Kluisbos bovenop de Kluisberg. Deze 141 meter hoge berg is een van de pronkstukken van dit gebied.

Textielstad Ronse
Het startpunt van deze route ligt in Ronse. Hier vind je onder andere de Sint-Hermeskerk met een van de best bewaarde crypten van West-Europa. Deze crypte diende als bewaarplaats voor de relikwieën van de heilige Hermes, patroonheilige van de zenuw- en geesteszieken. In de middeleeuwen was Ronse een belangrijk bedevaartsoord, maar later werd het een textielstad. Je leert meer over de textielhistorie van de stad in het Must, een textielmuseum. Even verderop fiets je door de Kluisbergen. In dit heuvelachtige gebied vind je de Hotondberg, de Kluisberg en een bosgebied van 120 hectare. Dit gebied ligt pal op de taalgrens.

Historisch Oudenaarde
Vervolgens fiets je door de Scheldevallei naar Oudenaarde aan de linkeroever van de Schelde. In deze kunststad kun je allerlei historische bezienswaardigheden bewonderen. Neem hier een kijkje bij het stadhuis met de lakenhalle, het Huis De Lalaing met Oudenaardse wandtapijten, de Kerk van Pamele, het Begijnhof of het Liedtskasteel.

Het Kluisbos
Het Kluisbos kreeg heel wat klappen te verwerken tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar ook later door de ontginning van zavel en veldsteen. Met een doordacht natuurbeheerplan worden open plekken gecreëerd in het dikke, zonwerende bladerdak en zo krijgen andere soorten begroeiing weer de kans zich te ontwikkelen. Een deel van het Kluisbos is een bosreservaat. Hier mag de natuur ongecontroleerd haar gang gaan. Omgewaaide bomen blijven liggen en vormen zo een schuilplek voor heel wat insecten.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

34
34 (Winston Churchillplein, 9600, Renaix, Flandre, Belgique)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

34
Jouw startpunt
Knooppunt 34
Winston Churchillplein
9600 Renaix
Plan route naar startpunt

Stationsparking

Oudstrijderslaan
9600 Ronse

Toerisme Ronse

De Biesestraat 2
9600 Ronse
+32 (0)55 23 28 16
Stuur een mail

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 140613 | Toegevoegd op 28-2-2014 | Laatst gewijzigd op 25-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding