Omschrijving
Vandaag ga je van start bij Recreatiepark Berkenrhode. Je kunt hier terecht voor je welverdiende rustmoment na een heerlijke dag fietsen, of blijven slapen. Er ligt een aantal mooie chalets gelegen op rustige plekken op het park, midden in de natuur. In het grand café kun je genieten van een heerlijke maaltijd, een lekker kopje koffie of een verfrissend drankje tegen een betaalbare prijs. Een dag geen zin in fietsen, geen probleem, een balletje slaan op de tennisbaan, een frisse duik in het verwarmde zwembad of een relaxte wandeling door de talrijke bossen in de omgeving zorgen voor een welkome afwisseling. Je kunt er terecht voor een weekend, een midweek of een langer verblijf.
Deze route leidt je door de prachtige bossen van de Veluwe naar Apeldoorn en het mooie Paleis het Loo nationaal museum. Langs de noordkant van het Nationaal Park de Hoge Veluwe fiets je vervolgens naar Apeldoorn.
Langs de 17e eeuwse Bouwhofmolen fiets je de stad in, waar je even later vlak langs Museum "In De Zevende Hemel" rijdt. Dit museum heeft het hele jaar door een vaste collectie oude curiosa van Sinterklaas, Kerst en het koningshuis – grappig om even binnen te vallen! Maar de echte grote trekker ligt natuurlijk nog wat verder: daar doemt aan het eind van een lange laan het ruim 300 jaar oude Paleis Het Loo op.
Sinds 1984 is dit voormalige Koninklijk Paleis na een grondige restauratie opengesteld voor publiek. De ingerichte vertrekken geven een beeld van drie eeuwen bewoning door de Oranjes, terwijl de tuinen met fonteinen en bloemperken de sfeer van de 17de eeuw ademen. Door zijn ligging in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland is een bezoek aan Paleis Het Loo in ieder jaargetijde uniek.
Heb je de tijd om naar binnen te gaan, dan is dit zeker een aanrader. Bij de herinrichting van het paleis zijn de 17de-eeuwse appartementen van de eerste bewoners, Koning-stadhouder Willem III en Koningin Mary II, het uitgangspunt. De verzameling telt ca. 160.000 voorwerpen en bestaat uit diverse deelcollecties: schilderijen, sculpturen, meubelen, kunstnijverheid, textiel en kostuums, tekeningen, prenten en foto’s, orden en onderscheidingen, boeken en rijtuigen.
Daarnaast beheert Paleis Het Loo een deel van de Nationale Plantencollectie – de tuinen zijn ook zeer de moeite waard en een goed idee als je wat minder tijd uit wilt trekken voor je bezoek. De tuinen van Paleis Het Loo zijn tijdens de restauratie teruggebracht naar hun oorspronkelijke situatie in de 17de eeuw. Een strakke symmetrische aanleg is kenmerkend voor deze formele tuin. Het mooiste zicht heb je vanaf de omringende taluds en het paleisdak. De tuinen van Paleis Het Loo zijn vergeleken met die van Versailles bescheiden in omvang. De fonteinen echter, die steeds vers water spoten dankzij hooggelegen grondwater, overtroffen de Franse! De Koningssprong met zijn 13 meter was in zijn tijd de hoogst spuitende fontein van Europa. Van april tot en met oktober kun je er genieten van de spuitende fonteinen.
De tuinbeelden, goden en godinnen uit de Griekse mythologie hebben als thema de groei en bloei van de tuinen en benadrukken de prestatie om van een oorspronkelijk dorre heidevlakte een prachtige tuin te maken. Centraal staat Venus, de godin van de liefde.
Verder gaat het, naar nog een bijzonder plekje: Radio Kootwijk. De leegte van zand en heide maakte het Kootwijkerzand bij uitstek geschikt voor Radio Kootwijk: het zendstation dat in de jaren twintig van de vorige eeuw werd gebouwd voor radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indië. Het imposante gebouw, dat het midden houdt tussen een tempel en een sfinx, contrasteert prachtig met de lege, woeste omgeving.
Dit voormalig zendstation is een monumentaal pand met een bijzondere geschiedenis, waarin verbinding leggen centraal staat. Het gebouw is architectonisch uniek, in zijn bijzondere art-decostijl. Het biedt een sfeervol decor aan grote en kleine zakelijke evenementen. Daarnaast biedt Radio Kootwijk een podium aan culturele gezelschappen met hun verrassende en inspirerende muzikale ontmoetingen en theater.
Rijksarchitect Julius Luthmann kreeg in 1920 de opdracht een hal te bouwen voor de grote dynamo van de radiozendapparatuur voor de lange golf. De desolate zandverstuiving bij Apeldoorn leende zich goed voor een storingsvrije zender. Luthmann mocht geen hout en ijzer gebruiken, dus werd het helemaal van beton. Er werd in het rijke Nederland van toen niet op een dubbeltje meer of minder gekeken. Het ontwerp is dan ook tot in de puntjes uitgewerkt en tot in het laatste detail afgewerkt in Art Deco.
Zandverstuivingen en heidevelden met vergezichten typeren het natuurgebied rondom het voormalig zendstation. De ruimte en ongereptheid van dit landschap deed de PTT destijds besluiten om juist hier een zender te plaatsen. Andersom kon de natuur zich door dit gebruik en het bijbehorende beheer ontwikkelen tot wat het nu is. Cultuur en natuur gaan bij Radio Kootwijk van oudsher hand in hand!
Dan fiets je weer terug naar de camping. Heb je hier een vakantie geboekt, dan kun je morgen route 140590 fietsen!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Note:
Het Nationale Park De Hoge Veluwe is het grootste aaneengesloten actief beheerde natuurgebied in particulier bezit in Nederland. Vandaar dat er bepaalde punten zijn waar de fietsers op moeten letten.
Voor meer informatie over:
- Ingangen van het park
- Openingstijden
- Entreeprijzen
Kijk op www.hogeveluwe.nl
Toon meer