Forten bij Leerdam

Fietsroute 140558

Aangeboden door:

7735 181

Omschrijving

Gelegen aan de Linge, omgeven door rietwallen en waterlelies, ligt “Glasstad” Leerdam. Het plaatsje ontstond in 1143 en heette destijds “Ter leede”. Leerdam verkreeg in 1382 stadsrechten van de Heer van Arkel en in 1407 nogmaals, van Willem IV Van Holland. In de achttiende eeuw namen de hout- en glasindustrie een vlucht en wordt het stadje welvarende. De rijke historie van Leerdam is nog goed terug te zien in de oude gebouwen, zoals de Grote Kerk, het museum het Hofje van mevrouw van Aerden en de overgebleven stadsmuren, die gerestaureerd zijn. Niet alleen de glasblazers uit binnen- en buitenland die vanaf Pasen tot en met eind september hun werk doen in het Glascentrum geven Leerdam tegenwoordig faam; ook de Leerdammer kaas is inmiddels een bekend (export)product.

De fietsroute neemt je mee naar diverse forten in regio. Het eerste is het Werk op spoorweg Diefdijk. Deze versterking werd in 1880 gebouwd aan beide zijden van de spoorweg Dordrecht-Elst. De spoorlijn doorsneed de Waterlinie en moest beschermd worden. Voor en achter het werk lagen beweegbare kraanbruggen. Nog altijd is één uniek exemplaar te bezichtigen.

Twee kilometer verder zie je ook KunstFort Asperen staan. Kunst- en geschiedenisliefhebbers komen hier volop aan hun trekken. Dit fort is het eerste ‘kunstfort’ in Nederland; al sinds 1981 worden er op deze plek jaarlijks culturele evenementen en exposities georganiseerd. Vroeger werd het torenfort omgeven door een gracht en was het alleen te bereiken via een houten ophaalbrug. Fort Asperen behoort tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is een imposant monument.

Je fietst naar het Fort bij de Nieuwe Steeg/ Geofort, ook wel Fort bij Herwijnen genoemd. De vesting werd in 1879 gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit fort sloot een onoverzichtelijke bocht in de Linge en de Lingedijk af en was een belangrijke steunpilaar voor de oudere werken van Fort Asperen en de Wapenplaats. Het fort beschikt over een unieke, bomvrije kazerne, welke bestaat uit twee gebouwen. Naast de kazerne werd een gracht met ophaalbrug en wachthuisje aangelegd. In de decennia na de Tweede Wereldoorlog verloor het fort haar militaire functie en kwam het in bezit van Staatsbosbeheer. In 2006 werd de toegangsbrug herbouwd en in 2011 vond er een restauratie plaats. Het fort is sindsdien ingericht als de “GeoExperience”, educatieve attractie op het gebied van cartografie en navigatie.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats centrum (Voorstraat, 4161AB, Lingewaal, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats centrum
Voorstraat
4161AB Lingewaal
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Schutterij
4147GT Lingewaal

Drinkwatertappunt Oasen (Vijfheerenlanden)

Drinkwatertappunt Oasen
4141AS Vijfheerenlanden

leerdam

Stationsweg
4141HD Leerdam

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Fort bij de Nieuwe Steeg/ Geofort

Fort bij de Nieuwe Steeg/ Geofort

Fort

Omdat het vrij liggende fort van twee zijden door belegeringsg...

Meer informatie
Geen foto van Werk op spoorweg Diefdijk

Werk op spoorweg Diefdijk

Fort

De versterking Werk aan het spoor bij de Diefdijk werd in 1880...

Meer informatie
Lingepad2015095

Fort Asperen

Fort

Nieuwsgierig naar geheimzinnige waterkelders, half verstopte b...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie route met Fort Asperen"

  op:

"Mooie omgeving"

  op:

Jan, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 140558 | Toegevoegd op 10-3-2014 | Laatst gewijzigd op 18-12-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding