Langs de kust tussen Nieuwpoort en Oostende

Fietsroute 139881

Aangeboden door:

1970 27

Omschrijving

Imposant gerestaureerde monumenten, gezellige pleintjes, sfeervolle winkelstraten, een mooi aangelegde zeeboulevard, knappe natuur én de grootste jachthaven van Europa. Dat is Nieuwpoort in een notendop. Een super stek dus om je route te beginnen! Al snel fiets je langs Domein Raversijde "Openluchtmuseum Atlantikwall". Een uniek geheel van bunkers en loopgraven, nauwkeurig heringericht zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog. Echt het afstappen waard dus! In het beschermd duingebied van het voormalige Domein Prins Karel bevindt zich een unieke historische site van de moderne vestingbouw: zestig constructies uit de twee wereldoorlogen, verbonden door twee kilometer open of onderaardse gangen. Dit uitzonderlijk geheel is bijzonder goed bewaard gebleven, doordat prins Karel stelselmatig elke poging tot afbraak geweigerd heeft. Deze site is in Europa een van de best bewaarde overblijfselen van de Atlantikwall. In het openluchtmuseum zijn twee afzonderlijke wandelingen mogelijk, die ieder ongeveer 90 minuten in beslag nemen. De eerste wandeling, waarbij de klemtoon vooral op de Eerste Wereldoorlog ligt, toont de stellingen van de batterij Aachen (gebouwd in 1915). Van deze batterij, de enige nog bestaande in haar soort, zijn nog heel wat elementen bewaard gebleven: twee observatieposten, vier geschut beddingen en een bomvrije schuilplaats. Een tweede wandeling voert je door de goed bewaarde stellingen van de batterij Saltzwedel neu (1941), die aanvankelijk moest instaan voor de verdediging van de Oostendse haven en na 1942 ingeschakeld werd in de Atlantikwall. Verder fiets je, naar Oostende, een wereldstad aan zee. Al generaties lang vinden kunstenaars hun inspiratie in de stad van James Ensor en dat merk je aan het culturele leven. Maar je kunt ook lekker zonnen op het strand, eindeloos shoppen in de vele winkelstraten, fietsen of wandelen door de stad of langs de kust. Ideaal voor een lekker verfrissend fietstochtje langs zee! Neem even de tijd om Oostende te ontdekken. Flaneer over de boulevard langs de Koninklijke Gaanderijen, breng een bezoek aan het Mu.ZEE vol Belgische schilderkunst en loop even binnen in het mooi gerenoveerde Casino Kursaal. En drink natuurlijk nog een pintje op een terras aan de boulevard! Wil je meer weten over James Ensor, bezoek dan het Ensorhuis – je fietst er zó langs. In het Ensorhuis zie je niet enkel werken van de bekende Oostendse kunstenaar James Ensor (1860–1949), ook zijn leefwereld wordt er perfect gereconstrueerd. Stap de centrale leefruimte binnen en luister naar de echo's van Ensor's gesprekken met kunstenaars, dichters en schrijvers. In zijn salon-atelier sta je op de zelfde vloer als de kunstenaar toen hij vele meesterwerken creëerde, zo'n 100 jaar geleden. Langs kleine dorpjes fiets je weer terug naar Nieuwpoort, waar je na terugkomst, nog heerlijk kunt flaneren.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

7
7 (Frontzate, 8620, Nieuwpoort, Flanders, Belgium)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

7
Jouw startpunt
Knooppunt 7
Frontzate
8620 Nieuwpoort
Plan route naar startpunt

Watersportlaan
8620 Nieuwpoort

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Openluchtmuseum Atlantikwall

Openluchtmuseum Atlantikwall

Museum

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 139881 | Toegevoegd op 28-2-2014 | Laatst gewijzigd op 25-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding