Dwarsdoor het NP de Weerribben

Fietsroute 139868

Aangeboden door:

7461 200

Omschrijving

Open water, rietlanden, moerasbossen... Niet voor niets won De Weerribben won in 2004 de titel ‘Mooiste plek van Nederland’. De Weerribben zijn begroeid met mooie planten en een verscheidenheid aan bijzondere diersoorten leeft in dit gebied. Het vleesetende blaasjeskruid drijft vaak in grote massa’s op de vennen, meren en plassen, maar ook krabbenscheer, waterlelies en waterscheerling gedijen hier goed. In het rietland kom je vrolijke kleuren van ruigtekruiden tegen, waaronder het wilgenroosje, glidkruid, moerasandoorn en winde, terwijl op verzurend rietland grassen, dopheide, veenmossen, zonnedauw en moeraskartelblad groeien. Zoogdieren die je door de moerassen en over de velden ziet scharrelen zijn reeën, vossen en de geherintroduceerde otter. Daarnaast fladderen verschillende vlinders en libellensoorten van plant naar plant en jagen de purperreiger, zwarte stern, roerdomp, karekiet, rietzanger en wielewaal in en om het water. De natuur van Nationaal Park Weerribben-Wieden is ontstaan onder invloed van de mens. Vanaf de twaalfde eeuw werden dijken aangelegd zodat de invloed van de Zuiderzee afnam en het land voor bewoning klaar gemaakt. Na de ontdekking dat gedroogd veen een goede brandstof was, werd er in de Wieden eeuwenlang turf gestoken en ontstonden er lange brede trekgaten. In de Weerribben kwam de turfwinning later op gang en werden er regels aan gesteld. Grote plassen zijn daarom in de Weerribben niet ontstaan, maar toch is het gebied waterrijk. In natuuractiviteitencentrum De Weerribben is een vaste expositie te bewonderen die je alles vertelt over het ontstaan van dit natuurgebied en haar flora en fauna. De route begint en eindigt bij Restaurant An’t Waeter. Wil je nog dichter bij de natuur blijven, dan kun je in plaats van een kamer huren ook terecht op de mini-camping. Lekker onthaasten in een afgelegen buitengebied, maar toch dicht bij de gezelligheid van de omringende dorpen. Geniet bij terugkomst van deze fietsroute van een hapje en een drankje op het terras of het restaurant. Je kunt deze fietsroute combineren met fietstocht 139869, die ook bij Restaurant An’t Waeter start. Zo kun je in twee dagen tijd de mooiste plekjes van Nationaal Park De Weerribben-De Wieden verkennen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Restaurant Ant Waeter (Wetering West , 8363 TN, Wetering, Overijssel, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Restaurant Ant Waeter
Wetering West
8363 TN Wetering
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Wetering West
8363TM Steenwijkerland

Parkeerplaats

Wetering Oost
8363TK Steenwijkerland

Tourist Info Blokzijl

Bierkade 9
8356 DH Blokzijl
+31 (0)6 39 58 70 00
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/hotels315.png

Restaurant Ant Waeter

Fietscafe

Restaurant Ant Waeter ligt midden in de Weerribben, het pracht...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Ossenzijl/Kalenberg

Ossenzijl/Kalenberg

Windmolen

Deze molen wordt ook wel de Tjasker Kalenberg genoemd. Het kle...

Meer informatie
Geen foto van De Wicher

De Wicher

Windmolen

Molen de Wicher is een spinnenkop uit 1982. Spinnekoppen zijn ...

Meer informatie
Geen foto van Natuuractiviteitencentrum de Weerribben

Natuuractiviteitencentrum de Weerribben

Museum

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Geweldige rit"

 geplaatst op:

Afwisselend

Jan

op:

"Een must"

 geplaatst op:

Een route met leuke fietspaden. Vanwege de corona zijn enkele fietspaden éénrichtingsverkeer in deze omgeving. Zo ook het fietspad van knp 14 naar 10. Dit is op te lossen door van knp 14 naar 13 te fietsen en dan de lus in tegengestelde richting te fietsen. En dan nogmaals van 14 naar 13 te fietsen en de route uit te fietsen. De lus overslaan is echt zonde.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 139868 | Toegevoegd op 28-2-2014 | Laatst gewijzigd op 21-1-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding