Rondje langs Schoonhoven tot Lopik

Fietsroute 139740

Aangeboden door:

4725 84

Omschrijving

Je duikt eerst Schoonhoven in, een echte zilverstad. Al sinds de middeleeuwen zijn er edelsmeden actief in Schoonhoven en in het huidige straatbeeld zie je dat terug: er zijn oude monumentale zilverwerkplaatsen en zilversmidwoningen en wel 30 galerieën, juweliers en ateliers. De aanwezigheid van de enige opleiding voor goud- en zilversmeden in Nederland, De Vakschool, en het Nederlands Zilvermuseum dragen bij aan het zilverthema. Het Zilvermuseum, gevestigd in het voormalige 17eeeuwse Arsenaal, heeft een bijzondere collectie Nederlands gebruikszilver van 1600 tot heden. U komt alles te weten over het glanzend tafelzilver, zilvermerken en het ambacht.

Aan de rand van de stad zie je delen van de oude stadswal en aan de Lek, de Veerpoort. Dit is de enig overgeblevene van de oorspronkelijk vijf stadspoorten. Bij een hoge waterstand gaat deze poort nog steeds dicht.

Wil je meer weten over Schoonhoven, stap dan even af bij een van de musea waar je langsfietst (of houd ze in gedachten voor morgen!). Het Schoonhovens Edelambachtshuys is bijvoorbeeld gevestigd in de voormalige Joodse synagoge van Schoonhoven. De synagoge is gebouwd in het jaar 1838 op de fundamenten van het 17e eeuwse koopmanspand de Drie Koperen Potten. Gelijkvloers in de oude synagoge met zijn design interieur ontdek je een unieke en veelzijdige zilvercollectie ontworpen door Nederlandse en buitenlandse edelsmeden. Op de eerste etage vind je de grootste museumcollectie antiek Schoonhovens zilver van Nederland.

Bij het Museum Kan/Schellink en Kan Klokkenfabriek staat het werk van decoratieontwerper en meesterschilder Sam Schellink (1876-1958) centraal. Hij beschilderde o.a. siervoorwerpen van Haags Rozenburg eierschaalporselein (halftransparant aardewerk). Je ziet er veel vrij werk zoals tekeningen, aquarellen en schilderijen van duinlandschappen, bloemen, koeien en vogels.
Dan volg je het mooie riviertje de Vlist het stadje uit. Al snel zie je de mooie Bonrepasmolen liggen, een wipmolen die rond 1600 in Vlist is gebouwd aan de rivier de Vlist voor de bemaling van de polder Bonrepas en Noord-Zevender. Oorspronkelijk lag de molen aan de overzijde van de Vlist. De molen maalt met behulp van een scheprad en heeft een opvoerhoogte van 1 meter. In 1973 is bij een grote restauratie het bovenhuis van de molen geheel vernieuwd. De Bonrepasmolen is alleen op afspraak te bezoeken, maar ook van buiten is het een mooi plekje.

Verder gaat het, langs de Vlist, door het gelijknamige buurtschap. De Vlist is een veenrivier en werd vroeger gebruikt als boezem voor de polders rondom het riviertje, er stonden dan ook veel molens voor het verpompen van het water aan de oevers van de rivier. Verderop zie je molen de Bachtenaar. De eerste molen die op deze plaats stond, verrees in 1487. De molen is genoemd naar de in 1295 gegraven watergang, die tussen de molen en het riviertje de Vlist loopt.
Vroeger werd de Vlist gebruikt voor transport van goederen, met name van Schoonhoven naar Utrecht, maar tegenwoordig heeft het riviertje meer een toeristische functie. Je ziet er veel fietsers en wandelaar en in de zomer weten motorrijders dit mooie weggetje langs het water goed te vinden. De rivier zelf wordt vaak met kano's bevaren. In de winter, wanneer de rivier is dichtgevroren, wordt de Twee Provinciëntocht gedeeltelijk over de rivier gereden.
Daarna rijd je het leuke Haastrecht binnen, dit stadje ontstond rond 1100 op de plaats waar de Vlist uitmondt in de Hollandsche IJssel. Een van de mooiste gebouwen van deze historische plaats is het oude raadhuis uit 1618. Vanaf het bordes van het raadhuis kijk je zo op de karakteristieke ophaalbrug over de IJssel, gebouwd in 1883. De toren van de Nederlands Hervormde Kerk dateert uit 13e eeuw.

Het is hier de moeite even een bezoekje te brengen aan Poldermuseum Gemaal De Hooge Boezem,je fietst er zo langs. Het is net gerenoveerd en in april 2014 weer geopend. In het poldermuseum beleef je 1000 jaar watergeschiedenis met het ontstaan van de polders, de molens en de stoomgemalen. Een audio/visuele show, een natte poldermaquette met werkende molens en gemalen, draaiende machines in de oude pompruimte en een enthousiaste rondleider onthullen het waterverleden van de streek.
Een ander mooi plekje hier is Museum bisdom van Vliet, een parel onder de Nederlandse woonhuismusea. Het woonhuis is uniek door de authentieke interieurs uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. De sfeer wordt bepaald door de weelde en smaak van het fin de siècle: de wereld van Paulina Bisdom van Vliet (1840-1923), de laatste telg van een oude regentenfamilie uit het stadje Haastrecht, bij Gouda.

Je fietst de stad uit om een andere mooie rivier te volgen: de Hollandse ?ssel. Oorspronkelijk was dit een zijarm van de Lek, die voorbij Vreeswijk begon. Maar die arm moest in de 13e eeuw worden afgedamd, omdat de afdamming van de Rijn bij Wijk bij Duurstede van de Lek een grotere rivier had gemaakt. Ook vroeg de ontginning van het Hollandse veengebied om een gedegen afwatering en dat kon alleen bij een lager waterpeil in de Hollandse ?ssel. Op last van Graaf Floris V kwam de dam in 1285 tot stand (de Dam bij het Klaphek). Sindsdien wordt de Hollandse ?ssel uitsluitend door gegraven wateren gevoed. Toch heeft de rivier, tussen Oudewater en Hekendorp bijvoorbeeld, nog kleinschalige uiterwaarden, waarbij de buitenste dijk hoog en steil is.
En dan is het tijd om alweer een terrasje te pakken: je fietst het leuke Oudewater binnen. Dit stadje is ontstaan op de plaats waar het riviertje de Lange Linschoten uitmondt in de Hollandse IJssel. Er wordt aangenomen dat Oudewater een verbastering is van 'Oude (uiter)waard'. Rond 1265 kreeg Oudewater stadsrechten van de bisschop van Utrecht, Hendrik van Vianden. Aanvankelijk behoort het kersverse stadje tot het Sticht, maar werd in 1280 afgestaan aan het graafschap Holland.

Na alweer een mooie waterrijke doorsteek kom je bij Natuurmuseum en klompenwinkel 'De Wielewaal', je laatste halte van vandaag. Het natuurmuseum geeft een blik op de prachtige en gevarieerde natuur van Het Groene Hart. Bijna alle opgezette dieren en vogels zijn slachtoffer van het verkeer. Door het steeds drukkere verkeer en de oprukkende bebouwing verdwijnen steeds meer unieke natuur- en cultuurlandschappen. Inmiddels is de verzameling zo ver uitgebreid dat er verschillende expositieruimtes zijn waar de vogels en dieren bewonderd kunnen worden. Op het terras kunt u genieten van een kop koffie of thee met eigengebakken koek, met een prachtig uitzicht op de boerentuin.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

13
13 (2871, Krimpenerwaard, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

13
Jouw startpunt
Knooppunt 13
2871 Krimpenerwaard
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Asserlaan
2871 Krimpenerwaard

Drinkwatertappunt Oasen (Krimpenerwaard)

Wal
2871CE Krimpenerwaard

Broedgebied

2821 XZ Stolwijk

VVV Groot Ammers in Kantoorboekhandel & Novy M. Bikker

Voorstraat
2964AH Molenwaard
0184 66 24 95
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Bonrepasmolen

Bonrepasmolen

Windmolen

De Bonrepasmolen is een wipmolen die omstreeks 1600 in Vlist w...

Meer informatie
Geen foto van Natuurmuseum de Wielewaal

Natuurmuseum de Wielewaal

Museum

Natuurmuseum de Wielewaal is gevestigd in een voormalige boerd...

Meer informatie
Geen foto van Museum Bisdom van Vliet

Museum Bisdom van Vliet

Kasteel

Haastrecht kent vele monumenten en had vroeger een vooraanstaa...

Meer informatie
Geen foto van Museum Kan/Schellink

Museum Kan/Schellink

Museum
Geen foto van W.S.V. Nova Portus

W.S.V. Nova Portus

Jachthaven

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"GENIETEN !!!!"

 geplaatst op:

Geweldig mooie en afwisselende route door prachtig polderland. Onderweg op gezellig terras gezeten bij de Vlisterstee ,n aanrader !

Ella

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 139740 | Toegevoegd op 25-2-2014 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding