De mooiste plek van Nederland

Fietsroute 139551

Aangeboden door:

8437 113

Omschrijving

Open water, rietlanden, moerasbossen... Niet voor niets won De Weerribben won in 2004 de titel ‘Mooiste plek van Nederland’. De Weerribben zijn begroeid met mooie planten en een verscheidenheid aan bijzondere diersoorten leeft in dit gebied. Het vleesetende blaasjeskruid drijft vaak in grote massa’s op de vennen, meren en plassen, maar ook krabbenscheer, waterlelies en waterscheerling gedijen hier goed. In het rietland kom je vrolijke kleuren van ruigtekruiden tegen, waaronder het wilgenroosje, glidkruid, moerasandoorn en winde, terwijl op verzurend rietland grassen, dopheide, veenmossen, zonnedauw en moeraskartelblad groeien.

De natuur van Nationaal Park Weerribben-Wieden is ontstaan onder invloed van de mens. Vanaf de twaalfde eeuw werden dijken aangelegd zodat de invloed van de Zuiderzee afnam en het land voor bewoning klaar gemaakt. Na de ontdekking dat gedroogd veen een goede brandstof was, werd er in de Wieden eeuwenlang turf gestoken en ontstonden er lange brede trekgaten. In de Weerribben kwam de turfwinning later op gang en werden er regels voor opgesteld. Grote plassen zijn daarom in de Weerribben niet ontstaan.

Er leven toch veel zoogdieren in en om de plassen. Door de moerassen en over de velden scharrelen reeën, vossen en de geherintroduceerde otter. Daarnaast fladderen verschillende vlinders en libellensoorten van plant naar plant en jagen de purperreiger, zwarte stern, roerdomp, karekiet, rietzanger en wielewaal in en om het water. Bij Natuuractiviteitencentrum De Weerribben wordt op een toegankelijke manier meer verteld over de flora en fauna in het Nationaal Park.

Als onderdeel van landgoed De Eese, ligt het Eeserveld ten noorden van Steenwijk. Een groot deel van De Eese is in particulier bezit; hier staat een bos dat 440 hectare groot is en 360 hectare grond wordt gebruikt voor de landbouw. Op het landgoed ligt een oud slot dat vermoedelijk gebouwd werd aan het begin van de zeventiende eeuw. Een oud landhuis en een grote schuur staan als stille wachtposten bij het slot. Een kleiner deel van De Eese, het Eeserveld, wordt door Staatsbosbeheer onderhouden. Hier staan vooral veel bossen, die de grafheuvels in dit deel van De Eese aan het zicht onttrekken. Bij een heideveld wijken de bomen uiteen om een fraai uitzicht over de heide te bieden. Historische karrensporen uit de middeleeuwen lopen door het gebied, dus wanneer je hier fietst, houd dan je ogen open voor deze leuke doorkijkjes naar het verleden. 

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

38
38 (Woldmeenthepad, 8334RA, Steenwijkerland, Overijssel, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

38
Jouw startpunt
Knooppunt 38
Woldmeenthepad
8334RA Steenwijkerland
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Ruxveenseweg
8334MP Steenwijkerland

steenwijk

Tramlaan
8331GN Steenwijkerland

Tourist Info Steenwijk

Stationsplein 4B
8331 GM Steenwijk
+31 (0)521 52 23 66
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Natuuractiviteitencentrum de Weerribben

Natuuractiviteitencentrum de Weerribben

Museum

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Gevarieerd en van alles wat. Water, bos, weilanden"

 geplaatst op:

Met wind is deze route zwaar omdat je veel lange stukken door de weilanden van Fryslan fietst. Denk om corona maatregelen in Kalenberg. Route is officieel dicht en allen geopend voor bewoners. Alternatieve route via Kalenberg, Ossenzijl: Neem Bij Kalenberg de hogeweg ri Ossenzijl. Is ook erg mooi en misschien wel mooier. Prachtig door de Veengebieden fietsen.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 139551 | Toegevoegd op 21-2-2014 | Laatst gewijzigd op 23-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding