Veurne, Koksijde en Nieuwpoort

Fietsroute 139338

Aangeboden door:

1264 26

Omschrijving

Vandaag maak je een rondje langs het zuidelijkste stuk van de Belgische kust. In Koksijde kun je je route onderbreken om even naar het strand te gaan én voor bezoekjes aan een paar interessante musea. Het museum Paul Delvaux, ondergebracht in Het Vlierhof dompelt je onder in de eigen leefwereld van deze boeiende kunstenaar. Nergens ter wereld zijn zoveel werken van 's werelds bekendste twintigste-eeuwse, surrealistische schilder samengebracht. Aan de hand van een unieke verzameling schilderijen, objecten en nog veel meer worden het leven en de evolutie van het werk van Paul Delvaux in een intiem kader geïllustreerd. Persoonlijke bezittingen en dierbare souvenirs wisselen hier af met de grootste meesterwerken. Bij Abdijmuseum Ten Duinen ontdek je de rol van de Koksijdse Duinheren binnen de Orde van Cîteaux, een Europees project avant la lettre. Geen saaie, stoffige bedoening of een ver-van-mijn-bedshow, maar een unieke archeologische site en een eigentijds museum dat het verhaal van de stille stenen tot leven brengt. Ook de collectie religieus zilver Maldague vindt een permanent onderkomen in het Abdijmuseum. Aan de IJzermonding zie je nog een bijzonder bouwwerk liggen: de vuurtoren van Nieuwpoort, met zijn bewogen geschiedenis. De vurutoren werd gebouwd in 1881 op 100m van zee en op 250m van de IJzermonding. Einde oktober 1914, tijdens De Slag van de IJzer, werd de vuurtoren stukgeschoten. Herbouwd in het jaar 1923, in baksteen, werd hij uitgerust met een elektrisch ‘bliksemlicht’. Bij hun aftocht in september 1944 hebben de Duitsers met dynamiet opgeblazen. Het volgend jaar werd voorlopig een 15 meter hoge seinpyloon op een duin geplaatst. De huidige lichttoren werd in gebruik genomen in 1949: een betonconstructie beschilderd met witte en rode banen. De laatste vuurtorenwachter heeft zijn functie inmiddels afgelegd – nu wordt de werking van de lichttoren geregeld met elektronische afstandsbediening, vanuit het gebouw van het Loodswezen aan de overzijde van de IJzermonding. De rivier de IJzer, die je hier een heel eind volgt, zal bij veel mensen een belletje doen rinkelen. Dit was immers waar het Belgische leger zich in 1914 terugtrok in een laatste poging om de Duitse aanval af te slaan.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Peter Benoitlaan, 8630, Veurne, West-Vlaanderen, België
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Veurne
Peter Benoitlaan
8630 Veurne
Plan route naar startpunt

Grote Markt

Veurne

Toerisme Veurne

Grote Markt 29
8630 Veurne
+32 (0)58 33 55 31
Stuur een mail

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 139338 | Toegevoegd op 17-2-2014 | Laatst gewijzigd op 21-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding