Ieper, herinnering aan de 1e wereldoorlog

Fietsroute 139330

Aangeboden door:

2563 60

Omschrijving

Rond Ieper fiets je door het Heuvelland, dat zich langs de Franse grens uitstrekt. Je kunt in deze streek niet om de Eerste Wereldoorlog heen. Ieper werd in die vreselijke tijd langs drie zijden belegerd, een front dat berucht werd als de ‘Ypres Salient’, de Ieperboog. Domein De Palingbeek en omgeving veranderden in één groot slagveld, waar duizenden soldaten het leven lieten. Het landschap bewaart nog altijd de diepe littekens in de vorm van bunkers en begraafplaatsen. Overal kom je hier kerkhoven tegen van de geallieerden, de rijen witte zerken maken nog altijd een verpletterende indruk. Verderop langs de route, in Zonnebeke, duikt de duistere geschiedenis van WOI weer op in Memorial Museum Passchendaele 1917. 'Passchendaele' is niet alleen een episode uit de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, het is ook een begrip geworden, een internationaal symbool voor oorlogsgeweld in zijn meest gruwelijke vorm. In 1917 werden hier in honderd dagen meer dan 400.000 militairen buiten gevecht gesteld voor een terreinwinst van slechts enkele kilometers. Negentig jaar na het begin van de Grote Oorlog opende de gemeente Zonnebeke met Anzac-day 2004 in het kasteeldomein een gloednieuw museum. In het Memorial Museum Passchendaele 1917, de opvolger van het Streekmuseum Zonnebeke, doorloop je de vijf slagen bij Ieper aan de hand van indrukwekkend fotomateriaal, een nauwkeurig geselecteerde collectie met historische voorwerpen en verschillende levensechte diorama's. Wandelen in een Duitse loopgraaf of afdalen in een unieke 6 m diepe Britse dugout met communicatie- en verbandpost, hoofdkwartieren en slaapplaatsen, het kan alleen in het Memorial Museum Passchendaele 1917. Een must als je hier in de buurt bent. Bij terugkeer in Ieper bezoek dan nog het In Flanders Fields Museum, een modern en interactief oorlogsmuseum, heb je behoefte aan een tegenhanger voor alle gruwelijke herinneringen aan WO I? Neem dan even een kijkje in het museum Godshuis Belle, met de mooiste stukken uit de rijke collectie van het Ieperse O.C.M.W. Niet te missen is het schilderij dat de Heilige Maagd voorstelt. Ze is omringd door de schenkers Yolente Belle, Joos Bryde en hun kinderen. Het werd in 1420 geschilderd en is daarmee één van de oudste schilderijen in België. Naast andere schilderijen van oude meesters herbergt het museum enkele opmerkelijke meubels zoals een unieke linnenpers uit de 17e eeuw en het enige ‘wandtapijt' in Iepers openbaar bezit: een altaarvoorhangsel uit de 17e eeuw.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

17
17 (Noyellepad, 8900, Ieper, Vlaanderen, België)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

17
Jouw startpunt
Knooppunt 17
Noyellepad
8900 Ieper
Plan route naar startpunt

Oudstrijderslaan
8900 Ieper

Dienst Toerisme Ieper

Grote Markt 34
8900 Ieper
+32 (0)57 23 92 20
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van In Flanders Fields

In Flanders Fields

Museum

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Darwin, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 139330 | Toegevoegd op 17-2-2014 | Laatst gewijzigd op 10-12-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding