Zeddam, ´s-Heerenberg en Emmerich am Rhein

Fietsroute 139221

Aangeboden door:

11959 171

Omschrijving

Deze mooie route gaat door het glooiende groene Montferland en het Bergherbos waar je de longen met frisse lucht vult. Het heuvelig bos is al vanaf een afstand aan de horizon te zien doordat het op een stuwwal tussen Doetinchem, Didam en 's-Heerenberg ligt. Rondom het aangelegde bos liggen kleine kerkdorpen, akkervelden en weilanden. Het is een gevarieerd gebied, omdat de hellingen van de stuwwallen oorspronkelijk begroeid werden door bossen én heide. Bergherbos biedt onderdak aan ruim 70 verschillende vogelsoorten, waaronder efficiënte jagers zoals de buizerd en de havik. Ook reeën en dassen scharrelen graag tussen de bomen en bijzondere planten rond. De oplettende kenner zal in dit gebied het moeras- en bosviooltje, de bosanemoon, adelaarsvaren en dotterbloem herkennen.  's-Heerenberg is erg leuk om op de fiets te verkennen. Het plaatsje heeft 30 Rijksmonumenten en 49 gemeentelijke monumenten en Molen 's-Heerenberg (romp/restant) is er één van. De molen werd in 1829 gebouwd en is absoluut niet meer maalvaardig. De reden zie je in een oogopslag: alleen de romp is nog over. Een totaal ander verhaal is Huis Bergh, één van de grootste kastelen van Nederland, dat vrij snel je aandacht trekt. Het middeleeuwse kasteel, dat in de dertiende eeuw gebouwd werd, wordt omringd door een gracht en is half omsloten door een vestingwal. Het oorspronkelijke ontwerp van de verdedigingsburcht is door uitbreidingen, verfraaiingen, branden en oorlogen aangetast. Wat rest is een indrukwekkend aanzicht van een prachtig slot. Even verderop ligt het kasteel Boetselaersborg werd in 1550 gebouwd door de gebroeders Daem en Hector van den Bergh. Daarom wordt het ook wel "Drost Daemhuis" genoemd. In 1620 werd Willem Jacob van Boetselaer de nieuwe eigenaar van het huis en werd het huis naar hem vernoemd. De gracht die vroeger om het kasteeltje heen lag, hoort bij de bezittingen van het huis en is daarom niet te bezichtigen. Terug in Zeddam kom je langs de Grafelijke Torenmolen die niet het uiterlijk heeft van de doorsnee Nederlandse molens. De oude torenmolen werd al voor 1441 gebouwd en het is waarschijnlijk de oudste windmolen van Nederland. Het bouwwerk doet wat plomp aan, met zijn dikke muren en robuuste uiterlijk. In de molen, waarmee een vrijwillige molenaar graan maalt, liggen nog zeer oude vloerplanken die molen heel bijzonder maken. De Torenmolen van Zeddam staat in de Top-100 van de Nederlandse monumentenlijst en is een bezoek dan ook meer dan waard!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

77
77 (Bovendorpsstraat, 7038, Montferland, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

77
Jouw startpunt
Knooppunt 77
Bovendorpsstraat
7038 Montferland
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Gerrit Varwijkplein
7038AV Montferland

Oplaadpunt

Kilderseweg
7038EE Montferland

Nijland Tweewielers

Klinkerstraat 38
7041 BC 's-Heerenberg
+31 (0)314 66 14 05
Stuur een mail

Bezoekerscentrum Bergherbos

Peeskesweg
7037CG Montferland

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Boetselaersborg

Boetselaersborg

Kasteel

Landhuis de Boetselaersborg ligt aan de zuidkant van het stadj...

Meer informatie
Kasteel Huis Bergh - s-Heerenberg

Kasteel Huis Bergh

Kasteel

Bij het imposante Kasteel Huis Bergh steken deze bijgebouwen s...

Meer informatie
Geen foto van s-Heerenberg  (romp/restant)

s-Heerenberg (romp/restant)

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Niet aan te raden"

 geplaatst op:  

Te veel langs wegen waar snel autoverkeer voorbij komt, erg druk. Sommige gedeeltes wel wat rustiger en in de natuur. In Duitsland levensgevaarlijke stukken, vooral met oversteken. Heel jammer, vooral in deze prachtige regio had ik anders verwacht. Alleen het stukje van knooppunt 85 naar 76 is heel mooi qua natuur , daar kan je rustig fietsen en komt geen ander verkeer.

Jos

op:

"Afwisselend mooie natuur"

 geplaatst op:

Heuvelachtig en afwisselend

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 139221 | Toegevoegd op 13-2-2014 | Laatst gewijzigd op 23-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding