Toen & Nu lintdorpenroute in Westfriesland

Fietsroute 139152

Aangeboden door:

5625 47

Omschrijving

De Toen & Nu route voert door karakteristieke lintdorpen en een open landschap. De lucht is er hoog en het licht bijzonder. Er is volop zicht op markante kerktorens en silhouetten van eeuwenoude stolpboerderijen. Daartussenin zie je het 'nu': moderne agrarische bedrijven en de drukke A7, waar je onderdoor en overheen rijdt. Toch overheerst hier, in het hart van Westfriesland, het ‘toen’. Beleef de historie terwijl de wind door je haren waait. Een goed voorbeeld van een lintdorp zijn de dorpen Benningbroek en Sijbekarspel die aan elkaar vast liggen en één lange weg (lint) vormen van enkele kilometers.Een stolpboerderij is een type boerderij dat vrijwel alleen voorkomt in Noord-Holland. Het piramide-vormige dak rust op het vierkant: een oersterk houten geraamte midden in de boerderij waarbinnen vroeger het hooi werd bewaard. Mensen en vee verbleven samen onder één dak. Stap-even-af plaatsen Een oude en nieuwe stolpboerderij Dokter de Vriesstraat 12 en 33B, Benningbroek: Hier staan een oude en een nieuwe boerderij tegenover elkaar. De oude stolp dateert uit circa 1640. Let op de fraaie rouw- en trouwdeur. Door zo’n deur mochten alleen een bruid en een dode de boerderij verlaten. De nieuwe stolp is gebouwd in 2004. Dat jaartal staat bij de schoorsteen. Hier zie je dat ook een nieuw pand een historische uitstraling kan hebben. Kerk de Weere De Weere is een katholiek dorp, de rijzige Lambertuskerk is al van verre te zien. Deze kerk dateert uit 1906. Rond 1900 werden de katholieke kerken zichtbaarder in dorpen en steden, het katholieke zelfbewustzijn groeide. Let ook op soortgelijke kerken in Wervershoof en Nibbixwoud. Beschermd dorpsgezicht Twisk, met zijn kronkelende Dorpsweg, wordt door velen gezien als het mooiste dorp in Westfriesland. Het is van oorsprong een rijk dorp. De grote fraai versierde boerderijen getuigen van die welstand. Sta eens stil bij Dorpsweg K 65, K 69, K 79, K 85 en K 173/174 (de letter K staat voor bebouwde kom). Dit zijn allemaal rijksmonumenten. Hoe dichter bij de weg, hoe ouder de boerderij. Kijk ook eens omhoog naar de schoorstenen, de vierkante exemplaren zijn ouder dan de ronde. Fietspad Twisk - Broerdijk Dit nieuwe fietspad loopt door oud agrarisch land: het Twiskerveld. De hoge, ronde akkers (geen kadetjesland!) worden begrensd door greppels. Op die akkers ligt een laag teeltaarde van 1 à 2 meter dikte, de zogenoemde tuineerdgronden. Zo zag al het land hier vroeger uit. Het merendeel is gevlakt, maar hier worden de historische gronden gehandhaafd. Meer weten over de historie van Westfriesland? Kom dan gezellig langs bij VVV Enkhuizen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Oosterstraat, 1654JP, Medemblik, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Oosterstraat
1654JP Medemblik
Plan route naar startpunt

Nibbixwoud

Ganker 5
1688CR Nibbixwoud
06 - 20 97 98 49
Stuur een mail

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie route. Onderweg veel theetuinen en verkoopstalletjes."

  op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 139152 | Toegevoegd op 10-2-2014 | Laatst gewijzigd op 27-6-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding