Langs de Schelde bij Dendermonde

Fietsroute 139027

Aangeboden door:

1663 24

Omschrijving

Parkeer de auto in Dendermonde bij knooppunt 91, vlak aan de over van de Schelde. Dendermonde is wereldberoemd als dé Ros Beiaardstad met een geschiedenis die tot de 15e eeuw teruggaat. Éénmaal in de 10 jaar trek het ros met de vier heemskinderen op de rug door de straten van de stad. Als je er klaar voor bent kan het avontuur beginnen en klim je op jouw eigen stalen ros. Je houd de rivier aan je linkerhand en in één van de meanders bevind je je ineens in een heerlijk rustige groene oase. Het is de Vlassenbroekse polder ook wel Baasrode Broek genoemd. In dit ingedijkt gebied bevindt zich het rustige kunstenaarsdorpje Vlassenbroek. Het Romaans-Gotische kerkje, de Scheldedijk, de kunstgalerijen en de terrasjes zijn geliefd bij vele passanten. Kenmerken aan dit stukje polder en broek zijn de binnen- en buitendijkse gebieden met vele kreken en sloten, weilanden die omzoomd zijn met canadapopulieren, uniek zijn de zoetwaterschorren met rietvelden en wilgenstruweel, en het voormalig moerasgebied ook wel wielen genoemd. Door de diversiteit aan structuur en biotopen kom je ook verschillende dieren tegen. Typische vogelsoorten in dit natuurgebied zijn de Kleine Karekiet, Bosrietzanger en ook de zeldzamere Blauwborst en Rietgors. Als je goed luistert, hoor je de roep van de Koekoek en je echt dieper de polder ingaat, kan je ook een IJsvogeltje waarnemen, of een Blauwe Reiger die boven de boomtoppen scheert. Ook de zeldzamere Wielewaal en Kleine bonte specht komen voor in de polder. Dendermonde heeft een prachtig marktplein in het centrum maar ook bezienswaardig is de St. Peter & Paul Abbey waar fietstocht langs voert. Het oorspronkelijke Kapucijnerklooster uit 1625 werd na de Eerste Wereldoorlog als Benedictijnen abdij heropgericht. In 1939 werd de kerk van de Sint-Pieter- en Paulusabdij tot basiliek verheven. De abdij wordt alleen op pinkstermaandag voor het publiek opengesteld. Het liturgisch centrum van de Benedictijnen is wel het hele jaar door te bezoeken.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

91
91 (Veerstraat, 9200, Dendermonde, Vlaanderen, België)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

91
Jouw startpunt
Knooppunt 91
Veerstraat
9200 Dendermonde
Plan route naar startpunt

Jazz Centrum Vlaanderen

Leopoldlaan
9200 Dendermonde
+32 52 52 04 66
Stuur een mail

Grootzand
9200 Dendermonde

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van St. Peter & Paul Abbey

St. Peter & Paul Abbey

Abdij

Klooster (mannen of vrouwen) van contemplatieve kloosterorde. ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Dominique, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 139027 | Toegevoegd op 7-2-2014 | Laatst gewijzigd op 17-11-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding