Mechelen, Rumst en Boom

Fietsroute 139025

Aangeboden door:

2367 26

Omschrijving

Maak een op een andere manier kennis met Mechelen en omgeving. Deze fietsroute onthult allerlei aantrekkelijke plekjes langs de Dijle rivier. Dichtbij het startpunt van de route kan je een kijkje nemen bij het Natuurpunt Bezoekerscentrum Mechels Rivierengebied in het geval dat je uitgebreide informatie over het gebied wenst voor je vertrekt. De route start bij knooppunt 62 bij de brug over de Dijle. Je volgt de rivier dat als een groen lint in het landschap ligt, tot aan de Rupelstreek met de plaatsen Boom en Rumst. In de Rupelstreek floreerde ooit de baksteenproductie. Van de 153 fabrieken zijn er nu nog maar 3 overgebleven. Je passeert fraaie natuurgebieden zoals het Mechels Broek en het Zennegat waar de rivieren Dijle en Zenne en het Kanaal Leuven-Dijle bijeen komen. Het Mechels Broek is een nat en open moeras zoals de naam “broek” al doet vermoeden. Veel watervogels beschouwen deze grote zandwinningput als een belangrijk restaurant en dus is het gebied ideaal voor de vogelspotter om er eens een kijkje te nemen. Het jaar rond zijn er altijd wel gevleugelde vrienden te vinden. In het voorjaar komen blauwborsten, rietzangers, waterrallen, zomertalingen om er een nestje te bouwen. In het najaar bereiden visarenden en kiekendieven zich hier voor op de grote trek die ze gaan ondernemen. In de winter voelen grote groepen eenden zich het goed thuis. En soms komen hele groepen ooievaars die het ooievaarsproject in het nabij gelegen dierenpark Planckendael liever vermijden. Als je het Mechels Broek achter je laat, passeer je de Nekker een groot sport- en recreatiepark. Voor je het schitterende historische centrum van Mechelen in fietst, leidt de route je langs De Kruidtuin dat een rijke cultuurgeschiedenis heeft. Deze groene oase aan de rand van de stad is in de middeleeuwen als tuin voor de commanderij van Pitzemburg aangelegd. Na afschaffing van de ridderorde wordt de tuin getransformeerd naar een formele Franse tuin, en tenslotte naar het huidige park in Engelse stijl. Bezoek het standbeeld van Rembert Dodoens die schreef in de zestiende eeuw het Cruydenboek schreef. Dit is het allereerste werk over geneeskundige planten en kruiden.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Bezoekerscentrum Mechels Rivierengebied (Muizenhoekstraat, 2812, Mechelen, Antwerpen, België)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Bezoekerscentrum Mechels Rivierengebied
Muizenhoekstraat
2812 Mechelen
Plan route naar startpunt

Magdalenasteenweg
2812 Mechelen

Station Mechelen

2800 Mechelen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

De Velodroom

De Velodroom

Fietscafe

In De Velodroom kan je terecht voor info over de fiets- en wan...

Meer informatie
Brouwerij 't Anker

Brouwerij Het Anker

Fietscafe

Brouwerij Het Anker ligt in het historische stadshart van Mech...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 139025 | Toegevoegd op 7-2-2014 | Laatst gewijzigd op 10-12-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding