Kastelen en forten in de Bommelerwaard

Fietsroute 139000

Aangeboden door:

2494 80

Omschrijving

Wat zijn dat voor gekke rode pijlen op de kaart? Dat zijn zitpijlen, er zijn er wel 55 te vinden in de Betuwe, de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. Het is de moeite waard hier af te stappen, want terwijl je zit te genieten van de omgeving, kun je met je mobiele telefoon luisteren naar een verhaal of gedicht over wat die plek zo bijzonder maakt. Bij de ene zitpijl gaat het om een eeuwenoude legende, bij de andere om een modern verhaal en soms krijg je een schitterend gedicht te horen. Dat is nog eens een leuk pauzeplekje! De Bommelerwaard staat bol van de historie. Onderweg ontdek je ook mooie imposante bouwwerken als kasteel Ammersoyen, een indrukwekkende burcht, strategisch gelegen tussen Maas en Waal, in het schitterende rivierenland van de Bommelerwaard. Ammersoyen is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van het land en werd gebouwd rond 1300. Ook Slot Loevestein is prachtig. Het ligt op een unieke plek: waar Maas en Waal samenkomen en Gelderland, Brabant en Zuid-Holland elkaar raken. In dit oer-Hollandse rivierenlandschap liet ridder Dirc Loef van Horne in 1361 zijn kasteel bouwen. Niet de schoonheid van het gebied, maar de strategische ligging bepaalde zijn keuze. De plek was ideaal voor verdediging en om tol te heffen; dat was dan ook precies wat er gebeurde. Loevestein heeft daarna altijd een militaire functie gehad. Als gevangenis waar Hugo de Groot uit ontsnapte in een boekenkist en onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Juist door dit militaire verleden is het gebied rond Loevestein een van de minst verstoorde cultuurlandschappen van Nederland. Een unieke plek waar natuur en cultuur elkaar versterken. Je vindt hier ook verdedigingswerken van iets recentere datum: de bouwwerken van de Hollandse Waterlinie. Batterij onder Brakel werd ten zuidwesten van het dorp Brakel gebouwd in 1879-1884 aan de Zuider Waaldijk. Het fort sloot de Waal, de uiterwaarden en de zuidelijke Waaldijk af. En de Batterij onder Poederoijen werd gebouwd tussen 1879 en 1886 aan de Noorder Maasdijk, ten zuiden van de Batterij onder Brakel. Samen bestreken deze batterijen het inundatieveld in de Bommelerwaard, dat de achtergelegen oudere vestingen Loevestein en Woudrichem voor beschieting moest vrijwaren.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

5
5 (5306AR, Zaltbommel, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

5
Jouw startpunt
Knooppunt 5
5306AR Zaltbommel
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Burgemeester Posweg
5306BA Zaltbommel

De Regenboog Brakel

Molenkamp 24
5306GM Brakel
0418 - 67 73 05
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Groenhoven_front

Groenhoven

Kasteel

Zelfstandig versterkt bouwwerk uit de middeleeuwen dat in die ...

Meer informatie
Geen foto van Batterij onder Poederoijen

Batterij onder Poederoijen

Fort

Gebouwd tussen 1879 en 1886 aan de noorder Maasdijk ten zuiden...

Meer informatie
Kasteel Ammersoyen

Kasteel Ammersoyen

Kasteel

Kasteel Ammersoyen was door de strategische ligging aan de Maa...

Meer informatie
Batterij onder Brakel

Batterij onder Brakel

Fort

Batterij onder Brakel werd tussen 1879 en 1884 gebouwd als ond...

Meer informatie
Geen foto van Brakel

Brakel

Kasteel

Zelfstandig versterkt bouwwerk uit de middeleeuwen dat in die ...

Meer informatie
Windmill in evening light

Gebr. Remmerde

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Willy

op:

"Gemiddeld"

 geplaatst op:

Mooie route, maar stuk van Ammerzoden naar Zaltbommel redelijk saai. Wij hebben nog een uitstapje gedaan naar Heusden, mooi plekje, ook om daar te pauzeren, aangezien er verder niet zoveel café 's langs de route liggen.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 139000 | Toegevoegd op 7-2-2014 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding