Fietsen langs de Waal bij Waardenburg

Fietsroute 138990

Aangeboden door:

2619 46

Omschrijving

Wat zijn dat voor gekke rode pijlen op de kaart? Dat zijn zitpijlen, er zijn er wel 55 te vinden in de Betuwe, de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. Het is de moeite waard hier af te stappen, want terwijl je zit te genieten van de omgeving, kun je met je mobiele telefoon luisteren naar een verhaal of gedicht over wat die plek zo bijzonder maakt. Bij de ene zitpijl gaat het om een eeuwenoude legende, bij de andere om een modern verhaal en soms krijg je een schitterend gedicht te horen. Dat is nog eens een leuk pauzeplekje! Met deze route ontdek je een heel aantal van deze zitpijlen plus een paar mooie landgoederen. Startpunt van je route is TOP Stroomhuis Neerijnen. Landgoed Neerijnen dateert uit de veertiende eeuw, het huidige gemeentehuis werd rond 1600 gebouwd op de fundamenten van het voormalige kasteel Klingelenburg. In het monumentale Stroomhuis, een voormalig schakelstation, worden nu culturele evenementen georganiseerd. In een oase van rust en betoverende schoonheid ligt een uurtje verderop kasteel Ophemert, midden in de Betuwe. Via de oprijlaan nader het 13de eeuwse kasteel via 2 bruggen over de fraaie slotgracht, een sprookjesachtige omgeving. Kasteel Ophemert is nu onder andere in gebruik als B&B. De route leidt je ook langs de leuke plaatsen Zaltbommel en Waardenburg én een heel aantal mooie molens. De voorganger van Poldermolen Waardenburg werd in 1867 door brand verwoest en bij de nieuwe achtkante grondzeiler kregen in 1927 de verbeteringen in de molenbouw gestalte, met schroefpompen en een half-verdekkerd wiekenkruis – wat wil zeggen dat er een stroomlijn aan de achterzijde werd toegevoegd. Ook werd de bovenschijfloop conisch uitgevoerd met draaiende staven. De halve verdekkering werd in 1961 weer vervangen door Oud-Hollands, toen de molen het komgrondenreservaat ‘t Broek ging bemalen. Sommige molens hebben ook een bijzonder verhaal dat zich nog niet zo lang geleden heeft afgespeeld. De Bol te Varik, een 19e eeuwse molen, werd als hoofdprijs ingezet voor de anjerloterij, maar de winnaar van de molen was een invalide man die liever een geldbedrag had dan een molen. De molen werd daarop doorverkocht tot hij belandde bij de huidige eigenaar, die ‘m ombouwde tot woonhuis.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Fietstop (van Pallandtweg, 4182CA, Neerijnen, Gelderland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Fietstop
van Pallandtweg
4182CA Neerijnen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

van Pallandtweg
4182CA Neerijnen

zaltbommel

Oude Stationsweg
5301KG Zaltbommel

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Landgoed Neerijnen

Landgoed Neerijnen

Landhuis

Landgoed Neerijnen is in totaal meer dan 200 hectare groot. He...

Meer informatie
Geen foto van Ophemert

Ophemert

Kasteel

De huidige vorm van het kasteel dateert uit de 17e eeuw toen h...

Meer informatie
Geen foto van Voorste Molen

Voorste Molen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Poldermolen Waardenburg

Poldermolen Waardenburg

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Molen De Bol

Molen De Bol

Windmolen

Deze stellingmolen werd gebouwd in 1867 ter vervanging van een...

Meer informatie
Geen foto van Molen De Blauwe Reiger

Molen De Blauwe Reiger

Windmolen

De korenmolen werd in 1856 gebouwd ter vervanging van een stan...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"De route is ,zeer afwisselend, verassend en mede door het weer prachtig met verscholen oude fietspaden die je normaal nooit zelf zou plannen. Dus exht een uitstekende route."

 geplaatst op:

Wat zwaar tegen viel was de app, ik gebruik verschillende wandel apps maar deze is echt niet zorgvuldig en vol onnodige herhalingen, ontbreken van simpele instructies als "links af bij punt 40". Nee volg instructies bij punt 40? De app was ofline gedownload, maar na 2/3 plotseling gestopt en niet meer terug te vinden. Duurde 18 minuten om de route opnieuw te gebruiken. Kortom mijn proef abonnement wordt zeker geen vast abonnement. Print de routs uit maar gebruik deze abaoluut niet onderweg. Echt waardeloos, en ondeugdelijke software. Erg jammer.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 138990 | Toegevoegd op 7-2-2014 | Laatst gewijzigd op 5-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding