Een bezoek aan Valkenburg

Fietsroute 138967

Aangeboden door:

4785 120

Omschrijving

Fietsen door Limburg betekent fietsen over heuvels, waar je een gevecht tegen de pieken levert en vervolgens soepel van de dalen glijdt. Je belandt van de ene markante plek uit de geschiedenis bij de volgende en je ziet heel veel belangrijke locaties. Het glooiende karakter van het landschap geeft je het idee dat je in het buitenland bent. Je komt door kleine kerkdorpjes en wijngaarden zoals het bijzondere Wahlwiller waar je de sfeer proeft van het bourgondische buitenleven in Limburg.

Daarna volg je natuurgebied het Geuldal. Door de wisselende natte en droge bodem is er een bijzondere flora en fauna te ontdekken. Naast natte hooilanden en otterbloemgraslanden, rietsorchis en de enige echte koekoeksbloem is er plaatselijk ook een zogenaamde zinkflora. Je vindt er bijvoorbeeld zinkviooltjes en zinkboerenkers. Het Geuldal kent ook een gevarieerd dierenleven zoals de vroedmeesterpad, geelbuik-, en kamsalamander, hazelmuis, das, grauwe klauwier, appelvink, grote gele kwikstaart, steenuil en vele vlinders zoals de veldparelmoervlinder.

De geschiedenis van kasteel Wylre in het gelijknamige dorp gaat helemaal terug tot 1040. Inmiddels is kasteel Wylre 'kasteel' geen echt kasteel meer, maar eerder een riant herenhuis dat omgeven wordt door een gracht. Rondom het pand ligt een prachtige tuin, met aan de achterzijde enkele terrassen die in 1910 werden aangelegd. Het hoofdgebouw en de bijgebouwen staan allemaal op de Rijksmonumentenlijst.

Als je 31 kilometer gefietst hebt, kom je bij drie indrukwekkende panden die op korte afstand van elkaar liggen. Eerst is daar het middeleeuwse kasteel Genhoes dat schitterend is ingebed in het Geuldal. Het kasteel wordt met liefde onderhouden in is in goede staat. Ook de historische kasteeltuin Oud-Valkenburg is in oude glorie hersteld waarbij nog enkele monumentale bonen resteren.
Vervolgens kom je bij kasteel Schaloen, oorspronkelijk uit de 14e eeuw en rechthoekig gebouwd. De verschillende soorten mergel waaruit het pand opgetrokken is, leert ons dat het gebouw verschillende her- en verbouwingen heeft ondergaan. In 1575 heeft er een flinke brand gewoed, in 1656 werd het gerestaureerd na jarenlange leegstand, in 1894 werd er opnieuw gerestaureerd en dit maal in neogotische stijl en kreeg het kasteel het uiterlijk zoals het anno 2014 nog te zien is.

Aan de zuidzijde stroomt de kronkelende Molenbeek, die in de zestiende eeuw nog de hoofdstroom van de Geul was. Aan deze beek werd in 1701 de waterkorenmolen Schaloensmolen gebouwd, de laatste banmolen van Oud-Valkenburg en Schin op Geul. Aan het einde van de jaren vijftig werd de molen stilgelegd. Na jarenlange stilstand knapte een groep vrijwilligers de molen weer op, zonder de maalfunctie te herstellen. Bij de molen werd een heemtuin aangelegd die tegenwoordig nog steeds opengesteld is voor bezoekers.
De bekende toeristische trekpleister Valkenburg met haar markante kasteelruïne dat boven de stad uitkijkt, heeft behalve vele terrassen in de binnenstad ook mooie bezienswaardigheden.

De Franse Molen is een watermolen en een rijksmonument dat midden in Valkenburg ligt. Deze werd in 1804 werd op de rechteroever van de Geul gebouwd, door de fransman Fertrand Loisel. Vanwege diens afkomst werd de 'Franse Molen' als zodanig gedoopt. De molen werd gebruikt als korenmolen en kreeg in 1929 een nieuw ijzeren waterrad. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd de molen stilgelegd. Zoals veel andere markante locaties is ook dit pand een rijksmonument.

De Oude Molen wordt ook wel de Banmolen genoemd. Het exacte bouwjaar is onbekend, maar men weet wel dat in 1860 het deel van de molen dat op de linkeroever lag, is afgebroken. Er werd een groot molengebouw van mergelsteen voor in de plaats gezet. In 1901 brandde de watermolen af, waardoor hij herbouwd moest worden. Daarbij werd de gelegenheid aangegrepen om het waterrad te vervangen door een turbine, die in 1919 geleverd werd. Toen de Oude Molen in 1960 stil kwam te staan raakte hij in verval. Sinds 1984 maalt het Rijksmonument weer op biologische wijze tarwe. Ook wordt de molen gebruikt om elektriciteit mee op te wekken.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Groenpark Simpelveld (Kruinweg, 6369 TZ, Simpelveld, Limburg, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Groenpark Simpelveld
Kruinweg
6369 TZ Simpelveld
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Kruinweg
6369VC Simpelveld

VVV Simpelveld bij Van der Biesen Reisburo's

kloosterplein
6369AW Simpelveld
045 820 01 40

Watertap: gratis water voor onderweg

Marktstraat
6369AG Simpelveld

Finkenhag

Finkenhag
52074 Aken

Oplaadpunt

Vijlenberg
6294BL Vaals

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Bungalowpark Simpelveld

Groenpark Simpelveld

Vakantiepark

Groenpark Simpelveld ligt middenin het glooiende Zuid-Limburgs...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Kasteeltuin Oud-Valkenburg

Kasteeltuin Oud-Valkenburg

Park en tuin

De voormalige kasteeltuin is omgebouwd tot een kruidentuin en ...

Meer informatie
Geen foto van De Oude Molen

De Oude Molen

Waterradmolen

Deze watermolen maakt gebruik van het water van het riviertje ...

Meer informatie
De Schaloensmolen-Valkenburg aan de Geul

De Schaloensmolen

Waterradmolen

Deze watermolen behoorde oorspronkelijk tot het naastgelegen k...

Meer informatie
Kasteel Schaloen-Valkenburg Oud

Kasteel Schaloen

Kasteel

In de veertiende eeuw stond er al een kasteel op deze plek. Da...

Meer informatie
Kasteel Genhoes-Oud Valkenburg

Kasteel Genhoes

Kasteel

Dit landhuis heeft een gracht, een laat-gotische hoofdvleugel ...

Meer informatie
Waterradmolen Franse Molen - Valkenburg

Franse Molen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie
Kasteelruïne Valkenburg

Kasteelruïne Valkenburg

Ruïne

Kasteel Valkenburg, verwoest 1672; burchtruïne op de steile he...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Zeer de moeite waard"

 geplaatst op:

Wat een mooie afwisselende route. De fietspaden zijn uitstekend en ook de wegen zijn overzichtelijk en zeer goed te berijden. Vooral als je na de vele pittige klimmen omlaag kan scheuren.

Eric, Anders

op:

"Mooie uitzichten"

 geplaatst op:

In het begin dachten we dat het vaak langs drukke wegen ging zijn, maar niets is minder waar. Een aanrader.

"Verblijf Simpelveld 12 juni 2020"

 geplaatst op:

Mooie route naar Valkenburg. Helaas klopte de nummers niet helemaal maar met behulp van de telefoon zijn we toch thuis gekomen. Lekker op het terras gezeten in Valkenburg wat sinds een paar weken weer mag. Toch was het nog niet erg druk....

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 138967 | Toegevoegd op 6-2-2014 | Laatst gewijzigd op 11-4-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding