De bezienswaardigheden rondom Hoesbroek

Fietsroute 138966

Aangeboden door:

4287 59

Omschrijving

Broek of Broich betekent niets anders dan ‘moeras’. In 1388 werd het gebied door Heerlen geschonken aan ridder Herman van Hoen. Sindsdien werd de familie Hoen van den Broek genoemd en is het latere Hoensbroek ontstaan.

De heuvelachtige Brunssummerheide grenst aan Hoensbroek. Het mooie bosgebied heeft leuke doorkijkjes naar de paarse heide, vennen en venen. ´s Zomers als de vele vlinders fladderen is het romantisch plaatje compleet. De Brunssummerheide is bijzonder vochtig vanwege het hoogveen dat er nog voorkomt. Het hoge vochtgehalte maakt het een ideale habitat voor amfibieën en reptielen: het is geen uitzondering als je groene kikkers, ringslangen en zandhagedissen onderweg tegenkomt. Andere dieren zoals de nachtzwaluw en de boompieper hebben het er ook goed naar hun zin tussen planten als beenbreek, witte snavelbies en wolfsklauw. Naast de prachtige natuur heeft de geschiedenis rondom Hoensbroek ook een indrukwekkend cultureel erfgoed nagelaten.

Al op 1,5 kilometer dient kasteel Meezenbroeck zich aan. Hoewel het hoofdgebouw rond 1935 werd gesloopt, is er nog veel te zien. Omdat het kasteel oorspronkelijk werd gebouwd in het dal van de Caumerbeek, kon het water worden opgestuwd en vulde het de grachten en twee zuidelijke visvijvers. Die waterpartijen vormen nu het middelpunt van een wijkpark. De nog bestaande kasteelhoeve was, net als het hoofdgebouw omgracht maar doordat veel gebouwen zijn gesloopt en later gereconstrueerd is het enige overgebleven historische element het poortgebouw.

Om de Brunssumerheide in optima forma te houden, worden dagelijks een paar honderd schapen het veld ingestuurd voor onderhoud. ’s Avonds mogen de schapen in de Schaapskooi waar ze verzorgd worden en ook lammeren krijgen.
Als de wetenschap je interesse heeft dan kan je 1 kilometer verderop even stoppen bij Explorion - Science Center en Sterrenwacht Limburg. Je krijgt een prachtig zicht over uitgestrekte de heide op je netvlies voorgeschoteld of bestudeer de zon met haar zonnevlekken. Één van de twee koepels is uitgerust met een 120 jarige telescoop.

Kasteel Amstenrade zou je zomaar het Versailles van Limburg kunnen noemen. Het oorspronkelijke kasteel was een massieve burcht met drie ronde en één vierkante toren. In de huidige vierkante toren, die omstreeks 1609 werd gebouwd, zijn restanten van de oude vierkante toren verwerkt. Het huidige complex is ontworpen in de barokarchitectuur, maar flirt met het neoclassicisme. Rond het kasteel is een prachtig kasteelpark aangelegd in Engelse landschapsstijl dat elf hectare telt. Hier staat een grote diversiteit aan bomen. Op het terrein zie je ook een neoclassicistische oranjerie die tussen 1814 en 1825 gebouwd werd, een koetshuis uit 1784-1788 en de rentmeester woning uit 1856.

In Spaubeek kan je genieten van de geschiedenis bij de ruïne van kasteel Ter Borch . Dit was ooit een oude waterburcht, waarvan de woontoren op een verhoogd eiland achter het huidige gebouwencomplex lag. Dit huis werd ook wel Huis Schinnen, het Bovenste Huis en Terborgh genoemd en werd al in 1285 bewoond. Behalve als woonhuis diende Kasteel Terborgh als schepenbank en gevangenis. Rond de achttiende eeuw zaten hier leden van de bekende roversbende "de bokkenrijders" opgesloten.

Vanaf het viaduct over de A76 zie he het verkeer onder je voorbijrazen. Het zal je opvallen dat de besloten herenhoeve Terlinden dat pal aan de snelweg ligt. Hoewel niets vermeld werd over de verschijningsvorm, werd Terlinden al in de veertiende eeuw genoemd.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

48
48 (6415, Heerlen, Limburg, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

48
Jouw startpunt
Knooppunt 48
6415 Heerlen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Euregioweg
6371CL Landgraaf

heerlen

Stationsplein
6411NE Heerlen

VVV Heerlen

Bongerd
6411KV Heerlen
043 609 85 18
Stuur een mail

Watertap: gratis water voor onderweg

Promenade
6411LL Heerlen

Oplaadpunt

Heerenweg
6414AG Heerlen

Bezoekerscentrum Brunssummerheide

Schaapskooiweg 99
6414 EL Heerlen
+31 (0)45 563 03 55

Scherpenseeler Denne
Übach-Palenberg

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

D'r Binneplei/Boerderijwinkel Groote

Boerderijterras D’r Binneplei en boerderijwinkel Grooten

Fietscafe

Welkom bij Boerderijterras D’r Binneplei & Boerderijwinkel Gr...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Schaapskooi

Schaapskooi

Schaapskooi

Prachtig oud Hollandsch landschapskenmerk waar schapen in verv...

Meer informatie
Geen foto van Kasteel Terlinden

Kasteel Terlinden

Kasteel

Kasteel is verdwenen. De huidige gebouwen zijn onderdeel van d...

Meer informatie
Geen foto van Kasteel Amstenrade

Kasteel Amstenrade

Kasteel

Het achttiende-eeuwse kasteel werd gebouwd naar een ontwerp va...

Meer informatie
Geen foto van Explorion - Science Center en Sterrenwacht

Explorion - Science Center en Sterrenwacht

Museum

In deze publiekssterrenwacht kun je een kijkje nemen in de wer...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Joop, Limburg

op:

Pascal, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 138966 | Toegevoegd op 6-2-2014 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding