Literaire route over de Westfriese Omringdijk

Fietsroute 138928

Aangeboden door:

3771 26

Omschrijving

“Eens ging de zee hier tekeer, maar die tijd komt niet weer. Zuiderzee heet nou IJsselmeer.” Zo luidt een passage uit De Zuiderzeeballade, heel toepasselijk voor deze literaire route over de Westfriese Omringdijk. Deze bijzonder diverse fietstocht leid je van Schagen naar Enkhuizen, aan de hand van gedichten en verhalen. De plaats Schagen werd rond 975 al genoemd in diverse teksten, zoals bij de telling van het inwoneraantal; er woonden toen 43 mensen. Om Schagen heen lag veel water, maar het zou nog lang duren voor er een kustlijn nabij Schagen zou liggen. Vergeet hier niet de bijzondere Mariakapel te bezoeken. Deze is dagelijks geopend en wordt door vrijwilligers verzorgd. Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Braakpolder. Steltlopers als de kluut en kievit, vinden hier hun paradijs. Zelfs de bruine kiekendief wordt hier gesignaleerd. Wil je ze zelf bespieden? Het Hoogheemraadschap heeft een mooie uitkijktoren geplaatst. Van Twisk kom je in Opperdoes, bekend van de Opperdoezer Ronde. Echte liefhebbers beschouwen deze aardappel als een delicatesse en komen vanuit het hele land speciaal naar Opperdoes om deze aardappel te kopen. Zo was schrijver Jan Wolkers een groot liefhebber van deze aardappel!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

45
45 (1741EA, Schagen, North Holland, The Netherlands)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

45
Jouw startpunt
Knooppunt 45
1741EA Schagen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Laan
1741EB Schagen

schagen

Plantsoen
1741EM Schagen

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 138928 | Toegevoegd op 5-2-2014 | Laatst gewijzigd op 27-6-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding