In het Gelderse Rivierenland kan je heerlijk fietsen langs de Linge. De route loopt langs beide zijden van de rivier tussen Leerdam en Geldermalsen en langs Beesd. De omgeving staat bekend om sprookjesachtige boomgaarden en pittoreske dijkdorpjes. In april en mei staan de fruitbomen in bloei en heeft de bloesem een rustgevende, uitwerking op de omgeving.
Het Fort bij de Nieuwe Steeg/ Geofort is een forteiland van 3,5 hectare. Op het eerste gezicht is het alleen een glooiend graslandschap, maar vroeger maakte het deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In het fort is nu een themapark gevestigd op het gebied van cartografie en navigatie. Je kunt er binnen en buiten experimenteren met diverse geotechnieken. Je raakt gedesoriënteerd in de donkere ondergrondse gang. Je wordt uitgedaagd in het doolhof en raakt gefascineerd door kaarten in de kazerne. Kinderen kunnen speuren in de vleermuisspeurtuin van Staatsbosbeheer. Een avontuur voor groot en klein!
In Leerdam aangekomen, zie je wipmolen Ter Leede die goed functioneerde tot in 1940 de bovenas brak. De molen werd met de sloop bedreigd maar de naastgelegen glasfabriek kocht hem op. In 1982 nam de gemeente Leerdam de molen van de glasfabriek over om hem te herstellen. Bij de voltooiing van de restauratie van 1985 kreeg de molen de naam Ter Leede wat de oorspronkelijke naam van Leerdam is.
Wanneer je veertien kilometer hebt gefietst, doemt KunstFort Asperen op, een eldorado voor kunst- en geschiedenisliefhebbers. Dit torenfort werd omgeven door een gracht en was alleen te bereiken via een houten ophaalbrug. Het fort is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is een imposant monument. Dit fort is het eerste 'kunstfort' in Nederland; al sinds 1981 worden er jaarlijks culturele evenementen en exposities georganiseerd.
We zetten koers richting Geldermalsen en in een rivierkom passeren we landgoed Mariënwaerdt , sinds vele generaties een particulier bezit van ruim 900 hectare. De naam betekent het eiland (waard) van Maria. In 1129 werd er op deze plaats een Norbertijner abdij gesticht dat meerdere malen geplunderd werd, verwoest en weer opgebouwd. In 1734 werd het landgoed gekocht door de voorvader van de huidige eigenaren. Hij bouwde het Huis Mariënwaerdt op de gewelven van de voormalige abdij. Er staan nu drie landhuizen en zeventien boerderijen op het landgoed. Mariënwaerdt heeft 40 Rijksmonumenten, waaronder veertien monumentale hofsteden en vele hooibergen en vloedschuren.
Aan de overkant van het water, ten noorden van Deil ligt Landgoed Noordenhoek. In vroeger tijden heeft het dorpje zeven kastelen of versterkte huizen gekend. Het oude huis Noordenhoek is in 1898 afgebroken en herbouwd in neorenaissancestijl.?De oppervlakte van Landgoed Noordenhoek beslaat 60 ha en er wordt aan de overzijde van de Linge en in het Deilse veld 40 ha grond bij gepacht. Daar worden Franse Blonde d'Aquitaine vleeskoeien gefokt. Het Landgoed is te voet te bereiken vanaf de Koningsweg. Het pad leidt langs eeuwenoude meidoornscheerhagen, 50 tot 100 jaar oude appel- en perenbomen en stokoude knotwilgen.
Je fietst verder naar Molen De Vlinder die is gebouwd in 1913. Het is een ronde bakstenen korenmolen van het type stellingmolen. De wiekenvorm is Oudhollands en de vlucht 20 meter. Het gevlucht wordt op de wind gezet met behulp van een kruilier. De molen is in 1931 afgebrand en sindsdien hersteld en een aantal keer gerestaureerd. Hij wordt nog steeds gebruikt voor het malen van graan.
Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen
Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.
Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.
Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!
De route nummers kloppen niet helemaal, tussen knooppunt 51 en 97 hoort nog knooppunt 16 te zitten. Dit kan voor veel verwarring lijden
Prachtige route vooral als de bloesems echt bloeien! Pasen 2022 was erg druk met wandelaars en fietsers vanwege het mooie weer.
Op de route vaak veel fietsers en voetgangers
Heerlijk rustig tussen prachtige landhuizen en dijkhuizen over dijken en kronkelwegen langs de Linge.
Leuke gevarieerde fietstocht, prachtige stulpje. Genoten.
Aan te bevelen
mooi maar heel erg druk
De bloesem sierde het landschap. Heerlijk gefietst.
Een schitterende route, vooral de oudere bomen zijn gaaf om te zien als die in bloei staan. Het was wel erg druk met fietsers en wandelaars. Volgend jaar gaan we op een doordeweekse dag! Zeker voor herhaling vatbaar!
Schitterende route
Leuke theetuinen op de route om even te stoppen.
Mooie route om de fietsen
In het voorjaar loop ik de Bloesemtocht en dan hangen deze bomen vol met bloesem. Nu gefietst en volop fruit gezien.
Schitterende tocht langs t water, fruitbomen en prachtige huizen. We reden hem eind augustus. Maar we gaan hem andersom nog een keer rijden in t voorjaar, als al die fruitbomen in bloei staan. Prachtige route!
Leuke route langs de Linge ook de glasstad Leerdam is het bezoeken meer dan waard!!
Ook je ervaring delen? Log in of registreer je voor een gratis account.
Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 138780 | Toegevoegd op 30-1-2014 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022
Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.