Oldemarkt, Munnekeburen en Ossenzijl

Fietsroute 138771

Aangeboden door:

20843 115

Omschrijving

Open water, rietlanden, moerasbossen...alle schakeringen van waterlandschappen zitten in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Niet voor niets won De Weerribben in 2004 de titel ‘Mooiste plek van Nederland’. De Weerribben zijn begroeid met mooie planten en een verscheidenheid aan bijzondere diersoorten leeft in dit gebied. Het vleesetende blaasjeskruid drijft vaak in grote massa’s op de vennen, meren en plassen, maar ook krabbenscheer, waterlelies en waterscheerling gedijen hier goed. In het rietland kom je vrolijke kleuren van ruigtekruiden tegen, waaronder het wilgenroosje, glidkruid, moerasandoorn en winde, terwijl op verzurend rietland grassen, dopheide, veenmossen, zonnedauw en moeraskartelblad groeien. De natuur van Nationaal Park Weerribben-Wieden is ontstaan onder invloed van de mens. Vanaf de twaalfde eeuw werden dijken aangelegd zodat de invloed van de Zuiderzee afnam en het land voor bewoning klaar gemaakt. Na de ontdekking dat gedroogd veen een goede brandstof was, werd er in de Wieden eeuwenlang turf gestoken en ontstonden er lange brede trekgaten. In de Weerribben kwam de turfwinning later op gang en werden er regels aan gesteld. Grote plassen zijn daarom in de Weerribben niet ontstaan. Parkeer de auto bij Recreatiecentrum De Kluft waar de dag ongedwongen gezellig begint. Gelegen bij een camping, wordt je misschien aangestoken met een goed vakantiegevoel. Wanneer je besluit om op de camping je tentje uit te vouwen of de caravan te installeren, kan je gebruik maken van ons fietsarrangement. Route 138773 laat je vanaf Recreatiecentrum De Kluft nog meer van de mooiste omgeving van Nederland zien, dus zo kun je genieten van een echt fietsweekend. Halverwege de tocht staan prachtige molens die het (inter)nationaal vermaarde natuurreservaat de Rottige Meente sieren. Twee schitterende exemplaren staan dicht bij elkaar. Eerst passeer je windmolen de Reiger uit het jaar 1871. Deze achtkante bovenkruier werd ingezet om de polder te bemalen, maar de grondzeiler kreeg later een woonbestemming. Na 6 jaar stilstand heeft de molen in 2013 weer zijn eerste rondjes gedraaid. Molen de Rietvink is de volgende windmolen die in het poldergebied staat. Na een halve eeuw stilstand is in 2010 is de restauratie volledig afgerond en de achtkante bovenkruier is weer in functie bij het peilbeheer van de polder. Als de molen draait kan je hem ook bezichtigen. In de naastgelegen theetuin kun je zowel de fiets als jezelf even opladen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Recreatiecentrum De Kluft (Hoogeweg, 8376 EM, Ossenzijl, Overijssel, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Recreatiecentrum De Kluft
Hoogeweg
8376 EM Ossenzijl
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Hoogeweg
8376EM Steenwijkerland

Bezoekerscentrum De Weerribben

Hoogeweg
8376 Steenwijkerland

Tourist Info Ossenzijl

Hoogeweg 27
8376 EM Ossenzijl
+31 (0)546 47 72 72
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Recreatiecentrum de Kluft

Recreatiecentrum De Kluft

Hotel

Recreatiecentrum de Kluft is gelegen in Ossenzijl, midden in N...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Molen De Rietvink

Molen De Rietvink

Windmolen

Molen De Rietvink is de eerste molen die werd gebouwd op de Gr...

Meer informatie
Geen foto van Molen De Reiger

Molen De Reiger

Windmolen

Deze molen is een van de vijf molens van de Grote Veenpolder. ...

Meer informatie
Geen foto van Natuuractiviteitencentrum de Weerribben

Natuuractiviteitencentrum de Weerribben

Museum

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Fantastisch"

  op:

Sjoerd, Anders

op:

Paul, Noord-Holland

op:

Jan

op:

Doris

geplaatst op:

Prachtige route over kleine paadjes, wel opletten bij gesproken aanwijzing: de stem zegt knooppunt 77 terwijl je knooppunt 75 moet volgen. Ook twee afslagen ternauwernood gezien, stem zegt niet álles en bordjes ook niet. ??

A

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 138771 | Toegevoegd op 30-1-2014 | Laatst gewijzigd op 26-11-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding