Hulsberg, Klimmen en Valkenburg

Fietsroute 138768

Aangeboden door:

4248 178

Omschrijving

Fietsen door Limburg betekent fietsen over heuvels, naar pieken en dalen, van de ene markante plek in de geschiedenis naar de volgende want de cultuur en natuur in Limburg zijn van hoge kwaliteit. Zo zijn er verschillende prachtige historische kastelen te vinden, zijn de eeuwenoude watermolens goed behouden gebleven en door de nabije ligging van Maastricht, Valkenburg en het Drielandenpunt trekt de streek veel toeristen. Deze tocht leidt naar de bekende toeristische trekpleister Valkenburg en onderweg kom je langs veel kleine kerkdorpjes, waar je een goed gevoel krijgt van het buitenleven in Limburg.

Op het plateau van Margraten kom je bij de vroegere nederzetting Reijmerstok waar je sporen uit de middeleeuwen aantreft. Eerst passeer je voormalige herenhoeve dat vroeger bekend was onder de naam Bokkenheufke. Ruim voor de Tweede Wereldoorlog is de naam vervangen door ´de Puthof´. Op de mooie binnenplaats kan je lekker even de benen te strekken.

Achter de Bokkenheufke ligt ook herenhuis de Obbendorf. Het huis is voornamelijk uit de 18e eeuw maar het slanke torentje stamt nog uit 1677.

We laten Reijmerstok achter ons en vertrekken naar Valkenburg waar je de Oude Molen, ook wel Banmolen genoemd, kan bewonderen. Het exacte bouwjaar is onbekend, maar men weet wel dat in 1860 het deel van de molen dat op de linkeroever lag, is afgebroken. Er werd een groot molengebouw van mergelsteen voor in de plaats gezet. In 1901 brandde de watermolen af, waardoor hij herbouwd moest worden. Daarbij werd de gelegenheid aangegrepen om het waterrad te vervangen door een turbine, die in 1919 geleverd werd. Toen de Oude Molen in 1960 stil kwam te staan raakte hij in verval. Sinds 1984 maalt het Rijksmonument weer op biologische wijze tarwe. Ook wordt de molen gebruikt om elektriciteit mee op te wekken.

Bovenop de Heunsberg torent de kasteelruïne Valkenburg boven de stad uit. Sinds 1115 heeft op deze plaats altijd een fort gestaan. Franse troepen waren er in 1672 gelegerd maar die werden uiteindelijk verdreven. Om te voorkomen dat de Fransen het fort opnieuw als bruggenhoofd zouden gebruiken, gaf stadhouder Willem III de opdracht om het fort op te blazen. Na een enorme stadsbrand in 1773 werd de ruïne verder ontmanteld omdat de stenen nodig waren voor de wederopbouw van de stad . De ruïne is uit mergelsteen opgetrokken wat restauratie vandaag de dag zowat onbetaalbaar maakt.

Aan de oostzijde van het gehucht Strabeek, zie je het goed Strabach staan. Deze besloten hoeve ligt aan een beekje dat in de Geul uitmondt. De oostkant van de historische hoeve werd uitgebouwd tot herenhuis. Omdat er geen sporen zijn van een gracht om de hoeve, is er waarschijnlijk geen versterkt huis gebonden geweest aan de hoeve, hoewel dit vroeger wel gebruikelijk was. De hoeve komt al voor op een kadastrale kaart uit 1825. Op het terrein staan nog meer gebouwen, die allemaal opgetrokken zijn uit mergel. Deze gebouwen werden allemaal in 1838 gebouwd.

Chateau Sint Gerlach werd in de twaalfde eeuw als klooster gebouwd. Er hebben zich nogal wat vreemde nationaliteiten in gevestigd. In de tachtigjarige oorlog heeft Lodewijk van Nassau het klooster compleet verwoest tijdens een veldtocht tegen de Spanjaarden. In 1661 kwam het klooster in Spaanse handen waarna het in 1786 pas weer in Hollands bezit werd. Pas in de negentiende eeuw werd het klooster omgebouwd tot kasteel en tijdens de tweede Wereldoorlog werd het kasteel bezet door de Duitsers, terwijl het na de bevrijding Amerikaanse militairen huisvestte. In 1994 is het kasteel gekocht door de huidige eigenaar welke meteen is begonnen met een enorme restauratie. Tegenwoordig is het complex een luxe hotel, restaurant en conferentieoord.

Vervolgens kom je in Bern, waar je de Geulhemermolen ziet staan. De middenslagmolen werd gebouwd in 1244 en werd gebruikt om koren te malen. In 1588 is de molen verpacht voor drie vaten goede rogge per week voor een periode van drie jaar. Een contract uit 1632 laat zien dat de pachtprijs uiteindelijk niet meer betaald werd in natura maar met geld, namelijk honderd rijksdaalders in termijnen van een half jaar. Sindsdien is de molen nog regelmatig verkocht, teruggekocht en geruild. Uiteindelijk kreeg Arnold Joseph Quaedvlieg het eeuwigdurend erfpacht van de molen. Om dit moment vast te leggen liet hij het jaartal 1768 op de molen zetten.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

15
15 (Bosweg, 6243, Meerssen, Limburg, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

15
Jouw startpunt
Knooppunt 15
Bosweg
6243 Meerssen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Op de Locht
6241NM Meerssen

bunde

Prinses Wilhelminaweg
6241EV Meerssen

VVV Meerssen bij CIGO

Meerssen
043 364 22 81

Watertap: gratis water voor onderweg

Stationsplein 1
6231CN Meerssen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Preuverie in de Wiesj

Preuverie in de Wiesj Lunch-Diner-Borrel

Fietscafe

Preuverie in de Wiesj is ideaal gelegen om het relatief onbeke...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Oude Molen

De Oude Molen

Waterradmolen

Deze watermolen maakt gebruik van het water van het riviertje ...

Meer informatie
Geen foto van Geulhemermolen

Geulhemermolen

Waterradmolen

De Geulhemermolen is een middenslag watermolen op de linkeroev...

Meer informatie
Geen foto van Kasteel De Bockenhof

Kasteel De Bockenhof

Kasteel

Kasteel De Bockenhof bestaat uit een herenhuis en een pachtboe...

Meer informatie
Kasteelruïne Valkenburg

Kasteelruïne Valkenburg

Ruïne

Kasteel Valkenburg, verwoest 1672; burchtruïne op de steile he...

Meer informatie
Geen foto van Sint Gerlach

Sint Gerlach

Kasteel

Het kasteel van Sint Gerlach is oorspronkelijk gebouwd als klo...

Meer informatie
Geen foto van Hoeve Strabach

Hoeve Strabach

Kasteel

Aan de oostzijde van het plaatsje Strabeek, vind je de beslote...

Meer informatie
Geen foto van Kasteel Bokkenheufke

Kasteel Bokkenheufke

Kasteel

Deze herenhoeve heet tegenwoordig De Puthof, maar vroeger ston...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Op en af"

 geplaatst op:

Leuke route een stuk over gravel paden.

Louis

op:

Bert

op:

Marloes, Anders

op:

"Route algemeen"

 geplaatst op:

Over het algemeen goede route met de nodige variatie. Duidelijke aanduiding maar op enkele plekken goed blijven opletten.

"Prachtige route"

 geplaatst op:

Een hele mooie route door de Limburgse heuvels met af en toe een pittige klim. Wel vreemd dat je in Valkenburg ineens een wandelpad op moet met een hoge lange trap aan beide kanten!

"Top route"

 geplaatst op:

Zeer mooie route door een mooi landschap . Echt de moeite waard.

"Schitterende route"

 geplaatst op:

Dit is echt een leuke route om de omgeving te verkennen. Er zitten een paar heel idyllische stukjes in, en ook wat stevige heuveltjes.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 138768 | Toegevoegd op 30-1-2014 | Laatst gewijzigd op 9-5-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding