Baarle Nassau, Baarle Hertog en Chaam

Fietsroute 138766

Aangeboden door:

5458 40

Omschrijving

De route start op het “Bels Lijntje” een voormalig spoorlijn dat van Tilburg naar het Belgische Turnhout liep en brengt je naar Baarle-Nassau / Baarle-Hertog. Het merkwaardige enclave dorp is zeker een bezoekje waard. In totaal zijn 30 stukjes België en Nederland met elkaar verweven en alleen de huisnummers verklappen je of je nu in België of Nederland bent.

In de naoorlogse dagen moest de economie weer opgebouwd worden en heel Baarle smokkelde er vrolijk op los. Roomboter was bijzonder gewild in België en onder de kleding verstopt hadden de dames het op de fiets snel weggebracht.

De commiezen van weleer waren ook niet voor een gat te vangen en zij nodigden de vrouwen vriendelijk uit om voor papiercontrole in het kantoor te komen. De controle gebeurde bij een goed opgestookte kachel met gevolg dat de dames letterlijk voor de douanebeambte smolten…. Het smokkelen mag tegenwoordig uitgestorven zijn maar in het buitengebied van Baarle vind je nog voldoende zandpaden die als smokkelroutes dienst hebben gedaan.

Tussen Chaam en Alphen leidt de route je door de Chaamse bossen. Het gebied bestaat uit dennenbossen met mooie doorkijkjes naar heidevelden en vennetjes. Terwijl je vogels spot zoals geelgors, nachtzwaluw, boomleeuwerik, boompieper, gekraagde roodstaart en groene specht zou je zelf zomaar in de gaten gehouden kunnen worden door een buizerd, sperwer, havik, torenvalk, boomvalk of misschien zelfs een wespendief.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

70
70 (Oude Tilburgsebaan, 5131RM, Alphen, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

70
Jouw startpunt
Knooppunt 70
Oude Tilburgsebaan
5131RM Alphen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Zandstraat
5131AX Alphen-Chaam

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 138766 | Toegevoegd op 30-1-2014 | Laatst gewijzigd op 11-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding