Lemele, Ommen en Den Ham

Fietsroute 138642

Aangeboden door:

7864 166

Omschrijving

Verken een deel van de eeuwenoude stuwwal die in de laatste ijstijd ontstond en waar de Archemerberg deel van uitmaakt. Ten westen van de berg komen stuifzandgebieden voor, deze zijn vooral het gevolg van menselijke activiteiten zoals het branden, kappen, plaggen en steken, waardoor er makkelijk verstuiving optrad en het zand tot duinen opwaaide. De Archemerberg en Lemelerberg vormen samen een groot natuurgebied met vooral bos en heide, waar je heerlijk doorheen kunt fietsen en kunt genieten van het groen om je heen.

Behalve natuurschoon kom je ook historische bezienswaardigheden tegen, zoals Het Laer. Op een prachtig landgoed buiten de bebouwde kom van Ommen staat een schitterend complex. Het Laer was vroeger een kasteel; de omliggende grachten en de bosrijke omgeving waarin het slot uitstekend tot zijn recht kwam zijn nog steeds zichtbaar. Het kasteel heeft door de jaren heen veel verschillende eigenaren gekend. Na een aantal belegeringen, vernieuwingen en overnames, is Landgoed Het Laer gegroeid tot een prachtig gerestaureerde havezate. Je kunt er nu terecht voor feesten en partijen, diners, brunches en andere bijeenkomsten.

Er staat ook een schaapskooi nabij Het Laer. Een schaapskooi is een soort stal en diende als onderkomen voor schapen die in de omgeving op de heide graasden. Vroeger sliepen schapen op heideplaggen en zo werd schapenmest met de plaggen vermengd. Op deze manier werd stalmest gemaakt, waarmee de akkers in de omgeving bemest werden.

Vervolgens staat molen Konijnenbelt langs de weg. Deze olie- en pelmolen werd in 1806 gebouwd door Hendrik Konijnenbelt. In 1976 werd de molen gekocht door de gemeente Ommen. Deze begon toen aan een grote restauratie. Elke donderdag van 14:00 tot 15:00 uur draait de stellingmolen en hij is van mei tot en met oktober op afspraak te bezichtigen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

75
75 (Lemelerweg, 7731PR, Ommen, Overijssel, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

75
Jouw startpunt
Knooppunt 75
Lemelerweg
7731PR Ommen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Lemelerweg
7731PR Ommen

Natuurinformatiecentrum Ommen / Bestmermolen

Manitoba rotonde
7731AJ Ommen

Treinstation Ommen

Stationsweg 35
7731 AX Ommen

Tourist Info Ommen

Kruisstraat 3
7731 CR Ommen

Tourist Info Ommen

Kruisstraat 3
7731 CR Ommen
+31 (0)529 45 17 37
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Uitkijktoren

Uitkijktoren

Uitkijktoren

Toren die gebruikt wordt om vanuit een hoog punt de wijde omge...

Meer informatie
Geen foto van Landgoed het Laer

Landgoed het Laer

Landgoed

Op dit landgoed staat een oude havezate. Wanneer het huis prec...

Meer informatie
Geen foto van De Konijnenbelt

De Konijnenbelt

Windmolen

Deze achtkante stellingmolen is in 1806 gebouwd als olie- en p...

Meer informatie
Geen foto van Schaapskooi

Schaapskooi

Schaapskooi

Prachtig oud Hollandsch landschapskenmerk waar schapen in verv...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie omgeving veel navigatie fouten"

 geplaatst op:

Een aantal keren werd links en rechts via de gesproken instructies door elkaar gehaald. Kon je niet op vertrouwen

"Mooi"

 geplaatst op:

Mooi

"prachtige omgeving"

 geplaatst op:

Een van de mooiste routes met veel afwisseling. Erg genoten Wel inderdaad zoals de vorige schrijver Peter vertelde op twee stukken niet de fijnste paden. Maar waar het asfalt pad erg smal is heb ik op het pad ernaast gereden dat wel breed is en dat ging prima, maar is wel af te raden als het erg geregend heeft Voor mij zeker een tocht die ik nog graag een keer wil gaan doen

Peter, Gelderland

geplaatst op:

Op zich een schitterende route door het Twentse land. Dat voorop gesteld. Zelfs als je zelf uit een landelijke omgeving komt is het net of je in het buitenland bent. Heerlijks stilte (naseizoen) en prachtige vergezichten. Van iedere boerderij is wel een aquarel te maken want het ziet er allemaal erg karakteristiek uit. Edoch de kwaliteit van de fietspaden is lang niet overal iets om over te juichen. Het pad tussen knooppunt 50 en 44 bijvoorbeeld is eigenlijk geen fietspad meer te noemen. Een stenig zandpad dat meer geschikt is voor MTB's dan voor doorsnee fietsen. Tussen knooppunt 88 en 5 is het helemaal raak. Daar past precies één fiets op. Voor tegenliggers moet één van beiden het gras in en gezellig samen fietsen is over het algemeen onmogelijk. Om van het landschap te genieten moet je wel afstappen ander rijd je zo de greppel in. Voor fietsen met dunne banden is deze route volstrekt ongeschikt.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 138642 | Toegevoegd op 27-1-2014 | Laatst gewijzigd op 23-1-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding