Dirksland, Nieuwe-Tonge en Middelharnis

Fietsroute 138571

Aangeboden door:

4021 58

Omschrijving

Het eiland Goeree-Overflakkee in het zuidwesten van Zuid-Holland bestond vroeger uit verschillende kleine eilandjes. In de strijd tegen het water van de Noordzee veroverde de mens geleidelijk aan steeds meer land en zo werden de polders één voor één aangelegd. De eerste inpoldering vond al plaats in de twaalfde eeuw, toen de polder Oudeland van Diependorst werd ontgonnen. Toch zijn de veroveringen van het grondgebied niet zonder slag of stoot gegaan en werd het eiland voor de aanleg van de Deltawerken regelmatig getroffen door overstromingen. Zo verdronken er 22 mensen tijdens de Stormvloed van 1682 en eiste in 1953 de Watersnoodramp 481 levens. Tijdens deze fietstocht staan de Zuid-Hollandse molens op het eiland centraal. Op vijfhonderd meter afstand van het startpunt van de route bij B&B Groenewege in Dirksland, vind je molen De Eendracht. De stellingmolen ut 1846 maalde tot aan 1966 op professionele basis graan. Daarna raakte de molen in verval en werd het binnenwerk verwijderd, maar de gemeente Dirksland, die in 1975 de molen kocht, maakte de molen weer maalvaardig. Sinds 1988 is de Molenstichting Goeree-Overflakkee de eigenaar van de molen en ook deze organisatie liet De Eendracht restaureren. Een bord langs de weg geeft aan of de molen, die graan op vrijwillige basis maalt, open is. Van de volgende molen die je op je tocht ziet, zullen de kenners aan de wieken die bijna de grond raken zien dat dit een grondzeiler is. D’Oranjeboom werd gebouwd in 1768 als vervanger van een standerdmolen die op dezelfde plek stond. Sinds 1988 hoort de molen bij de Molenstichting Goeree-Overflakkee, die de molen heeft gerestaureerd. De molen is elke week op zaterdag te bezichtigen tussen 10:00 en 16:00 uur. De laatste molen die je kunt gaan bekijken staat in Sommelsdijk en draagt de naam De Korenbloem. Deze stellingmolen werd in 1705 gebouwd als korenmolen. De ronde stenen molen wordt anno 2014 alleen nog op vrijwillige basis ingezet. Voor een bezoekje aan De Korenbloem, dienen geïnteresseerden eerst een afspraak te maken.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Eendracht (Vroonweg, 3247CG, Goeree-Overflakkee, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Eendracht
Vroonweg
3247CG Goeree-Overflakkee
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Westelijke Achterweg
3245BD Goeree-Overflakkee

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van d 'Oranjeboom

d 'Oranjeboom

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Molen de Korenbloem

Molen de Korenbloem

Windmolen

De molen is de enige molen in Zuid-Holland met een houten bove...

Meer informatie
De Eendracht, Dirksland

Eendracht

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Geralda

op:

Peter

op:

edwin, Anders

op:

Anieta

geplaatst op:

Sommige punten erg onduidelijk waar je naar toe moet fietsen

"Veel te laat met aanwijzingen"

 geplaatst op:

Werk slecht in dorpen en steden

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 138571 | Toegevoegd op 24-1-2014 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding