Alphen aan den Rijn, Zwammerdam en Boskoop

Fietsroute 138545

Aangeboden door:

8022 115

Omschrijving

Deze route laat je beleven dat er midden in de drukke Randstad ook ruimte is om van een rustige en landelijke fietstocht te kunnen genieten. Nergens anders dan in het Groene Hart ervaar je oer-Hollandse polders. Plassen en met koeien gevulde weilanden zich honderden meters voor je uit, af en toe onderbroken door een tiendweg en steeds gescheiden door eindeloze sloten omzoomd door knotwilgen of houtkades. Hier en daar zie je een molen, hèt icoon van het Nederlands polderlandschap. Verken het grootste van de twintig Nationale Landschappen die Nederland kent: Nationaal Landschap Het Groene Hart. In 2004 werd een gebied van ruim 180.000 hectare erkend dat het internationaal zeldzaam was en unieke kenmerken had en aangewezen als Nationaal Landschap. Het landelijke karakter vormt een scherp contrast met de omringende randstad. Het gebied is belangrijk voor veel vogels. Grutto, kievit en scholeksters onttrekken zich aan de drukte van de stad en houden zich schuil tussen de graslanden, terwijl eenden op het water in de sloten dobberen. Bij knooppunt 93 in Zwammerdam kan het even met de rust gedaan zijn als de Jostiband aan het oefenen is. Hier heeft het grootste orkest voor verstandelijk gehandicapten zijn thuisbasis. Een perfecte startpunt voor de fietstocht is bij Van der Valk Avifauna in Alphen aan de Rijn, midden in het Groene Hart van de Randstad en waar de auto makkelijk en gratis gestald kan worden. Begin het uitje feestelijk met een koffie of thee met wat lekkers uit de gebaksvitrine erbij. Bij terugkeer van de tocht kan je zomaar zin hebben om meer van het gebied te willen zien. We raden aan om dan een kamer te bespreken want ook route 138546 vertrekt vanaf deze locatie. Een gezellig middaguitje kan zomaar ineens omslaan in een ontspannen fietsvakantie . Goed verborgen tussen de beroemde boomkwekerijen van Boskoop en Reeuwijk ligt natuur- en recreatiegebied de Lansing en meet 4 hectare. De officiële kanalen melden alleen poldergebied maar eigenaar en oud-kweker Jan van Leeuwen heeft er decennia over gedaan om een waar paradijs te scheppen voor natuurliefhebbers. Door vele aanpassingen en verbeteringen oogt het gebied alsof het er zo al honderden jaren bestaat. Inmiddels is het gebied door de buizerd en rans- en bosuilen ontdekt als broedplaats. Het ijsvogeltje profiteert van de milde winters en brengt er jongen groot. Door de komst van oude bomen vinden vleermuizen ook een rustplaats. In het diepe en meestal heldere water komen ook voor een tiental soorten vis voor. Er zit karper die tot boven de 30 pond kan uitgroeien. Die de komst van vissen trekken weer aalscholvers aan die zich soms van dichtbij laten bewonderen. De oevers zijn rijkelijk begroeid met hout en met ruig kruiden als wilgenroosje en koninginnekruid.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Van der Valk Avifauna (Hoorn, 2404 HG, Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Van der Valk Avifauna
Hoorn
2404 HG Alphen aan den Rijn
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Hoorn
2401LE Alphen aan den Rijn

Drinkwatertappunt Oasen (Alphen aan den Rijn)

Sterrenlaan
2402VZ Alphen aan den Rijn

VVV Alphen aan den Rijn

Aarkade 10
2406 BV Alphen aan den Rijn
0172 42 44 21
Stuur een mail

alphen aan den rijn

Stationsplein
2405DG Alphen aan den Rijn

Bezoekerscentrum De Veenweiden

Burgemeester Bruins Slotsingel 15
2403 NC Alphen aan den Rijn

Oplaadpunt

Comriekade
2481AD Kaag en Braassem

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/hotels277.png

Van der Valk Avifauna

Hotel

Van der Valk Avifauna ligt midden in het Groene Hart van Neder...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Paul

op:

Stefan

op:

"Mooie afwisseling water/natuur en 3 leuke dorpen"

  op:

"Mooi polderlandschap"

 geplaatst op:

Route met leuke kruip-door-sluip-door weggetjes.

Maaike

op:

"Beetje veel saaie stukken"

 geplaatst op:

Route is bijna 4 km langer dan aangegeven

"Top!"

 geplaatst op:  

Het is een hele mooie fietstocht.veel langs het water en de natuur redelijk rustig om te fietsen.juist aan het begin van de tocht moet je eerst naar knooppunt 85 en dan naar 4 maar het scheelt maar 1 bordje.we hebben zelf misgereden maar gelukkig hadden we de app bij de hand.goeie tip de app installeren en best een fietskaart mee doen.anders echt een top fietstocht!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 138545 | Toegevoegd op 24-1-2014 | Laatst gewijzigd op 7-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding