Ooievaarsroute door De Venen

Fietsroute 138217

Aangeboden door: Stichting TOP Routenetwerken

4486 46

Omschrijving

Ooievaarsroute door de Venen
Deze relatief korte fietsroute loopt door de waterrijke polders van De Venen. Dit gebied – dat deel uitmaakt van het Groene Hart - beslaat het noordwestelijk deel van de provincie Utrecht en loopt door tot de Nieuwkoopse Plassen in Zuid-Holland. Het uitgestrekte veenweidegebied heeft een oer-Hollands karakter met karakteristieke, langgerekte kavels. Deze zijn in de 12e eeuw ontstaan door drooglegging van moerassen. De Venen is een waterrijk gebied doordat op verschillende plaatsen turf is afgegraven. Het bijzondere landschap biedt prachtige panorama’s met overblijfselen van een rijke historie, zoals forten, molens, oude lintdorpen, boerderijen met boomgaarden en buitenplaatsen.
De fietsroute start bij het Toeristische Overstappunt (TOP) Oortjespad en loopt langs middeleeuwse weteringen die tussen kleine, karakteristieke dorpjes in De Venen liggen. Oortjespad is vernoemd naar de gelijknamige weg dat vroeger een oud tolpad was (een oortje is een oude Nederlandse muntsoort, ter waarde van 1/4 stuiver). Deze weg was tot in de 19e eeuw ook een kerkepad, dat naar de Rooms-katholieke schuilkerk in Teckop leidde

De route voert langs het kleine Kamerik en Zegveld, maar ook door het historische Woerden. De Ooievaarsroute voert langs plaatsen waar je de mogelijkheid hebt om deze trekvogels te zien; de plaatsen waar ze voedsel zoeken of op hun nestpalen en daknesten. In de omgeving van het natuurreservaat de Meije, de weilanden langs de Hazekade, de Molenweg in Zegveld en bij het Oortjespad heeft u de grootste kans om een ooievaar te spotten. Bij Oortjespad ligt een bezoekerscentrum, een kinderboerderij en horeca met terrassen aan het water. Vanaf de TOP vertrekken nog drie andere gemarkeerde fietsroutes van rond de 30-35 km. Meer informatie hierover kunt u vinden op www.toproutenetwerk.nl

Enkele tips
Nieuwkoopse Plassen
Rondom de Nieuwkoopse Plassenkunt u heerlijk fietsen en wandelen. Dit bijzondere natuurgebied is een ware oase van rust en ruimte voor plant, dier en mens. Op en rond het water is veel te zien en te beleven, zoals bloemrijke hooilandjes en uitgestrekte rietvelden. Bovendien zijn de Nieuwkoopse Plassen bekend om de vele vogels, waaronder de purperreiger.
Bezoekerscentrum Oortjespad
Informatie over het gebied 'De Venen' vindt u in het Bezoekerscentrum Oortjespad, direct bij de TOP. Voor kinderen valt er veel te beleven en ontdekken. De vaste tentoonstelling geeft antwoord op vragen zoals welke dieren in de sloot leven en welke weidevogels je hoort. Naast het bezoekerscentrum ligt een kinderboerderij.
Stadsmuseum Woerden
In het voormalige stadhuis van Woerden vindt u Stadsmuseum Woerden. Het is een kleinschalig en sfeervol museum met een interessante collectie. Hier vindt u onder andere landschappen uit het Groene Hart van de Haagse School en werken van belangrijke Woerdense kunstenaars. Adres: Kerkplein6, Woerden. Openingstijden: wo en za 10.00-17.00 uur, di, do, vr en zo 13.00-17.00 uur.

Voor meer info over deze TOP

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Stichting TOP Routenetwerken

Toeristische Overstappunten (TOP’s) zijn de perfecte plekken om een fietstocht of een wandeling te starten. Op deze plekken kun je namelijk gratis je auto parkeren aan de rand van prachtige gebieden. Vanuit hier kun je heerlijk fietsen en wandelen via de knooppunten. De TOP’s zijn makkelijk te vinden door de borden langs de wegen te volgen. Je herkent de TOP aan een groene stalen halm van 5.5 meter hoog.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

64
64 (Van Teylingenweg, 3471GX, Kamerik, Utrecht, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

64
Jouw startpunt
Knooppunt 64
Van Teylingenweg
3471GX Kamerik
Plan route naar startpunt

Bezoekerscentrum Oortjespad

Oortjespad
3471GX Woerden

Parkeerplaats centrum

Overstek
3471EH Woerden

woerden

Spoorlaan
3445AD Woerden

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 138217 | Toegevoegd op 14-1-2014 | Laatst gewijzigd op 3-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding