De schatten van Drenthe

Fietsroute 137979

Aangeboden door:

10167 170

Omschrijving

Het start- en eindpunt van je route is Tulip Inn Brinkhotel Zuidlaren. Vanuit dit gastvrije hotel stap je in een handomdraai op de fiets voor een tocht door het historische Drentsche landschap met zijn heide, hunebedden en talloze grafheuvels. Wil je na je fietstocht wel meer zien van dit gebied? Wie overnacht in Tulip Inn Brinkhotel Zuidlaren kan de volgende dag heerlijk uitgerust meteen weer op de fiets, want fietsroute 137976 start ook vanaf dit punt. Nationaal Park Drentsche Aa is een uniek gebied. De beek de Drentsche Aa zoekt al eeuwen kronkelend haar weg door het landschap. Met de beek is ook het oude, typisch Drentse esdorpenlandschap bewaard gebleven: de Saksische boerderijen rond de brink, de akkers op de bolle essen, de hoger gelegen velden en de hooilanden en weilanden in het lager gelegen beekdal. En verspreid over het gebied vind je talloze grafheuvels uit lang vervlogen tijden. Ook hunebedden zijn echte pareltjes in het Drentsche landschap. Het zijn prehistorische grafkamers uit de nieuwe steentijd, gebouwd door mensen uit de Trechterbekercultuur, vanaf 3500 jaar voor onze jaartelling. De doden werden erin bijgezet en er werden grafgiften meegegeven. In bijna alle hunebedden zijn nog resten van die giften teruggevonden, zoals aardewerk, wapens en kralen. Menselijke resten zijn maar zelden gevonden. De hunebedden zijn gebouwd van zwerfstenen die door oprukkend landijs zijn aangevoerd vanuit Scandinavië. Hunebed D17 ligt vlakbij Hunebed D18. Het zijn vrij grote hunebedden. Tot 1984 stond er een enorme eik bij hunebed D18 die het geheel een extra schilderachtig plaatje maakte, en ze zijn dan ook vaak vereeuwigd door kunstenaars. De hunebedden worden voor het eerst vermeld in 1547. Een monnik schreef erover dat op deze 'Zuilen van Hercules' voor de komst van Bonifatius mensen werden geofferd. De bijnaam van de hunebedden was dan ook 's Duvels Kot. D14 is een groot hunebed. Het is nog redelijk compleet: zes dekstenen rusten op de draagstenen, van de overige dekstenen liggen nog brokstukken in het graf. Die dragen de sporen van boorgaten voor het buskruit waarmee ze zijn gespleten. De achttien zijstenen en twee sluitstenen zijn ook nog te bewonderen, net als drie poortzijstenen en acht kransstenen. Hunebed D13 is een unieke grafheuvel omdat hij weer gedeeltelijk in zijn zandheuvel ligt verscholen. Het is een zogenaamd trapgraf: de grafkelder was te bereiken via een viertredig trapje vanuit de top van de heuvel. Het laatste hunebed op deze fietsroute is Hunebed D08. Vier dekstenen rusten er nog op acht zijstenen en twee sluitstenen. Er is ook een poortsteen aanwezig. Dit hunebed ligt in het natuurgebied De Strubben - Kniphorstbos, een archeologisch reservaat met talrijke grafheuvels en prehistorische karrensporen

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Brinkhotel Zuidlaren (Brink Oostzijde, 9471 AE, Tynaarlo, Drenthe, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Brinkhotel Zuidlaren
Brink Oostzijde
9471 AE Tynaarlo
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Hanekamp
9471AD Tynaarlo

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Brinkhotel

Brinkhotel Zuidlaren

Hotel

Het Brinkhotel Zuidlaren is een comfortabel driesterrenhotel i...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Hunebed D18

Hunebed D18

Hunebed

Dit hunebed bij Rolde is gerestaureerd en daardoor ziet het er...

Meer informatie
Geen foto van Hunebed D08

Hunebed D08

Hunebed

Dit hunebed verkeert in redelijk goede staat. Alle vier de dek...

Meer informatie
Geen foto van Hazewind

Hazewind

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Hunebed D13

Hunebed D13

Hunebed

Hunebed D13 is een klein hunebed in de buurt van Eext. Dit hun...

Meer informatie
Geen foto van Hunebed D17

Hunebed D17

Hunebed

Ten noordoosten van Rolde vind je deze ruïne van een hunebed. ...

Meer informatie
Hunebed D14 at Eext.

Hunebed D14

Hunebed

Ten zuiden van Eext vind je hunebed D14 tegenover het voormali...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Niet alle knooppunten werden goed vermeld"

  op:

"Gravelstroken"

 geplaatst op:

Route is ongeschikt voor race fietsen door de vele en lange gravelstroken.

"Verkeerde aanwijzingen"

 geplaatst op:

Opgelet: veel aanwijzingen links/ rechts verkeerd!!! Heel erg verwarrend!!!! Een afraden als je enkel op aanwijzingen wil rijden!!!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137979 | Toegevoegd op 6-1-2014 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding