Sexbierum, Wijnaldum en Franeker

Fietsroute 137866

Aangeboden door:

5609 84

Omschrijving

Een rit door het Friese landschap met zijn vele molens en windmolens en met de karakteristieke dubbele vermelding op de plaatsnaamborden: een keer in het Nederlands en een keer in het Fries. Dat vind je op deze route. 

Molen de Korenaar
De tocht start bij Tulip Inn Franeker. Begin er de dag met een lekker kopje koffie of rust er na je rit even uit met een drankje of een maaltijd. Wil je meer zien van dit gebied? Kruip hier dan lekker onder de wol en stap de volgende dag weer op de fiets met route 137867. Een bezienswaardigheid op deze route is Molen de Korenaar in Sexbierum. Deze molen werd gebouwd in 1868. De korenmolen heeft ooit ook als pelmolen gefungeerd. Met twee koppels maalstenen wordt nu nog regelmatig op vrijwillige basis graan gemalen. 

Pittoresk Franeker
Je fietst door de open velden naar de Waddendijk en je vervolgt je weg een eindje langs de zee. Er gaat bij het Wad niets boven de wind in je haren en de zilte lucht van de Waddenzee. Een gedeelte van Franeker, een van de Friese elf steden, heeft een beschermd stadsgezicht. Je kunt in het pittoreske plaatsje tientallen rijksmonumenten bewonderen. Neem bijvoorbeeld kasteel Cammingahuis of Sjaerdemahuis. Een gedeelte van de oostzijde van dit monumentale pand dateert uit 1400. Een ander deel ervan dateert uit het begin van de 16e eeuw en de westzijde uit de 15e eeuw. Tot 1969 was het pand in gebruik als herberg. Nu zijn er twee musea en een bank in gevestigd. 

Het Botniahuis
Het Botniahuis, of Klein Botnia, werd al voor 1530 gebouwd. In 1853 werd het huis in gebruik genomen als weeshuis. Boven de ingang zie je inschriftstenen waarvan de bovenste geflankeerd wordt door beelden van weeskinderen.

Ben je geïnteresseerd in de historie van Friesland? Neem dan eens een kijkje bij dit artikel.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Algemeen Dagblad

Naast het landelijke nieuws ontvang je ook dagelijks het regionieuws. Met je eigen regio-editie blijf je op de hoogte van het belangrijkste nieuws uit jouw regio. Bij jou om de hoek, in jouw gemeente of provincie. Kwaliteit staat hier voorop. Want het AD brengt het regionale nieuws op een kwalitatieve en professionele manier. Je weet dan echt wat er bij jouw regio speelt

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats centrum (Hertog van Saxenlaan, 8802NW, Waadhoeke, Friesland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats centrum
Hertog van Saxenlaan
8802NW Waadhoeke
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Hertog van Saxenlaan
8802PP Franekeradeel

franeker

Anna Maria van Schurmansingel
8801JL Franekeradeel

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Korenaar

De Korenaar

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Poort Liauckema State

Poort Liauckema State

Kasteel

Bij Pietersbierum ligt de slotgracht met de historische toegan...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 137866 | Toegevoegd op 31-12-2013 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding